Ayder'de heliski yeniden başladı

Bu yıl Ayder’de yabancı firmaların heliski yapmayacaklarını açıklamalarının ardından Türk firmaları harekete geçti.

Turizm merkezi olan Çamlıhemşin’in Ayder yaylasında kar yağışının yeterli olmadığını öne sürerek heliski uçuşlarını durduran yabancı şirketin aksine Türk firması harkete geçerek rezervasyon almaya başladı.

Türkiye'de heliski organizasyonları gerçekleştiren Anatolian Heliski firması yetkilisi Metin Beyazyüz, yaptığı açıklamada, Uzungöl'de kar yağışının istenilen seviyede olmadığı için sezonu açamadıklarını, Kaçkar ve Ayder dağlarındaki kar kalitesinin ise heliski için çok uygun olduğunu söyledi.

Bu yıl kar geç ve az yağmasına rağmen Ayder’de yeterince kar olduğunu ifade eden Beyazyüz, "Şimdi kafileleri getireceğiz. Gelecek gruplar arasında Fransa, İsviçre, Belçika, İngiltere, Rusya Federasyonu'ndan ekipler bulunuyor. Yerli ekipler de ilgi gösteriyor. Nisan ayı sonuna kadar heliski sporunu sürdüreceğiz. Ayder bu sporu yaptırmak için alt yapısı ve otelleriyle hazır olduğunu gösteriyor.” dedi. 

‘KAYAK YAPILACAK ALANLARA KISITLAMA GETİRİLDİ'

Heliski sporunun Türkiye'de her geçen yıl ivme kazandığını, buna karşılık bu yıl kayak yapılacak alanların daraltıldığını öne süren Beyazyüz, “Heliski 5–6 yıldan bu yana Türkiye'de Kaçkar Dağları bölgesinde yapılıyor. Bu organizasyonu da yabancı bir firma yapıyordu. Heliski organizasyonunu Türk firması olarak ilk kez biz gerçekleştiriyoruz. Daha çok kayakçıyı Türkiye'ye getirmek için çaba gösteriyoruz ancak bu sezon kayak yapılacak alanların genişletilmesi gerekirken aksine daraltıldı. Bu iş için en uygun yer olan Ayder bölgesine yasak getirildi. Bu kararla heliskinin Türkiye'de gelişmesinin önü de tıkandı. Kayakçı sayısında artış istiyorsak bazı engellemelerin de ortadan kaldırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

 

YILDA 100 KAYAKÇI GELİYOR

Heliskinin farklı ve yüksek maliyetli bir hobi olduğunu vurgulayan Beyazyüz, “Bir kişinin Türkiye'ye gelip gitmesi en az 6 bin Euro’ya maloluyor. Her yıl Türkiye'ye ortalama 100 civarında kayakçı geliyor. Bu yıl bu sayı daha da artacak. Bizler de bu işe gelen paranın büyük kısmının Türkiye'de kalması arzusuyla talip olduk. Yabancı firmanın organizatörlüğünde gelen kayakçının bıraktığı paranın yüzde 90'ı yurt dışına gidiyordu. Bizde ise rehberler hariç çalışanların tümü Türk. Helikopteri de Türk firmalarından temin ettik. Bizim organizasyonumuzla ülkemize gelen paranın yüzde 90'ı Türkiye'ye kalırken, yüzde 10'u yurt dışına gidiyor.” dedi.

Rize Haberleri