Aydın, arıcılıkta verimliliği artırıp ihracatın konuşulması gereken bir ortamda ithalatın gündeme gelmesinin düşündürücü olduğunu belirtti.
Zekeriya Aydın, son günlerde Türkiye'de arıcılığın bitme noktasına geldiği ve bal üretiminin küresel ısınmadan olumsuz etkilendiği şeklinde medyada yer alan haberlere tepki gösterdi. Türkiye'nin dünyada koloni bakımından ikinci, bal üretiminde dördüncü sırada bulunduğunu belirten Aydın, ülkedeki çiçek çeşitliliğinin de dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi. Arıcılıkta verimi artırarak bal ihracatını konuşmak gerekirken ithalatın konuşulmasının çok düşündürücü olduğunu anlatan Aydın, şöyle konuştu: "İthalatı yapılmayan tarıma bağlı tek kalem arı ve arı ürünleridir. İthalatı konuşacağına verimliliği artırıp ihracatı konuşmak daha doğru olmaz mı? Bütün ülkelerde ve bölgelerinde her yıl aynı oranda bal olacak diye bir durum söz konusu değil. Bal üretimi hava şartlarına göre değişir. Geçen yıl batı bölgelerinde bu yıl ise doğu bölgelerinde daha çok bal üretimi oldu. Bu tür durumları arıcılar önceki yıllarda da çok yaşadı."
ARICILARLA UĞRAŞACAĞINIZA NASIL İHRACAT YAPARIZ ONU TARTIŞIN
Zekeriya Aydın, bal üretiminin değişik yıllarda artış ya da azalış göstermesine rağmen tartışılmayarak bu yıl tartışma konusu yapılmasının sebeplerini açıkladı.
Arıcıların üretici olduğunu anlatan Aydın, "Üretici ancak bal üretir ve sahte ve kaçak balın muhatabı değildir" diye konuştu. Aydın, kaçak ve sahte balların görülmesi durumunda ilgili birimlere haber verilmeden doğrudan arı üreticilerinin suçlanmasını kabul etmediklerini söyledi.
Tarım Bakanlığı ve ilgili birimlerin konuya gerekli hassasiyeti göstereceğine ve ithalata izin vermeyeceğine inandığını anlatan Aydın, sahte ve kaçak bal ile uğraşanlara da şöyle çağrıda bulundu: "Arıcılarla uğraşacağınıza gelin kaliteyi, ihracatı, ucuz ve bol üretimi konuşalım. Hem biz, hem tüketici ve hem de ülke kazansın."