Barzani Hemen Meydan Okudu

Irak Devlet Başkanı Talabani ve Kürt Bölgesi Başkanı Barzani görüştüler. Barzani, Irak Devlet Başkanı'nın yanında Türkiye'ye meydan okudu.

Kuzey Irak'taki Özerk Yönetim'in Başkanı Mesud Barzani, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapması durumunda kendilerini savunacaklarını söyledi.

Barzani, "Operasyon durumunda Türkiye ile PKK çatışmasının arasında kalmayız. Çatışmada taraf olmayız. Kürt Bölgesi hedef alınırsa kendimizi savunuruz" dedi.

PKK'yı Terör Örgütü Olarak Görmüyor!

Karargahının bulunduğu Selahadin kentinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşen Barzani, görüşme sonunda yaptığı açıklamada, Yüksekova'daki son terörist saldırı ve çatışmaya ilişkin gelişmeler hakkındaki sorularla karşılaştı. Barzani, "Türkiye, PKK'ya barışçıl bir plan sunar ve PKK bu planı reddederse, ondan sonra PKK terör örgütü olarak sayarız ama şu anda öyle birşey yok" dedi.

Barzani'nin sözleri, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümetinin PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini bildirdi.

Celal Talabani ve Mesut Barzani daha sonra yaptıkları açıklamalarda ise Türkiye ile PKK arasında Irak topraklarında yaşanacak bir çatışmada kimsenin tarafını tutmayacaklarını belirtti. Talabani ve Barzani, doğrudan hedef alınmaları halinde kendilerini savunmaktan geri kalmayacaklarını bildirdi. İki Kürt lider, bir soru üzerine de terör örgütü PKK'nın Türkiye'yi bölgede çatışmalara sokmak için tahriklerde bulunduklarını ekledi.


Gül Barzani Sorusuna Çok Kızdı
   

Barzani'nin içinde ağır tahrikler içeren açıklamaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e soruldu. Cumhurbaşkanı Gül sinirlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Barzani'nin "Türkiye'ye karşılık veririz" açıklamasıyla ilgili yorumunu soran gazetecilere sert yanıt verdi: "Bakın ben size bir şey söyleyeyim. Bana bir daha asla böyle sorular sormayın. Benim muhataplarım bellidir. Ancak şunu da belirteyim Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıdır ancak Irak terör örgütüne karşı üzerine düşeni yapmazsa Türkiye hakkı olan şeyi yapmakta kararlıdır."

YURT VE DÜNYA Haberleri