Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketini değerlendirdi. Bekaroğlu, anayasa değişikliğinde yer alan maddeler içinde yanlış denilebilecek bir madde olmadığını belirterek, "Gönlümüz Anayasa değişikliğinin bir bütün olarak yapılmasından yanaydı. Ama olmadı. Mevcut değişiklikler ise Türk demokrasinin gelişmesi ve yerine oturması noktasında önemli ilerlemelerdir. Söz konusu paketi son derece olumlu buluyorum" dedi.
Bekaroğlu, anayasa paketinde yer alan değişikliklerle ilgili olarak, "Neticede 1982 Anayasası problem olarak ortadadır. Mevcut anayasa nedeniyle bugüne kadar dünya kadar parti kapatılmıştır, yargıyla, yüksek ve askeri yargıyla ilgili yığınla problem yaşanmıştır. AKP en mükemmel değişikliği mi yapıyor bu tartışılır ama yapılan değişiklikler bile önemli adımlardır. Parti kapatma konusunda gelen değişikliğe bakıyorsunuz mecliste grubu bulunan partilerden 5’er kişiden oluşan kurul karar verecek. Muhalif partiler biraraya gelip siyasi bir partinin kapatılması için dava açılmasını talep ederse ne olacak. Parti kapatma konusunda bu tür eksiklikler var. Partileri koruyan bir düzenleme değil. Siyasi partilerin kapatılması Venedik kriterleri denilen şiddeti davet eden eylemlere bağlanırsa bu anlaşılır bir şeydir. Bu bağlamda partilerin kapanmasına ve dava açılmasına meclisin izin veriyor olması önemli değişiklik değil. Bunun yerine kapatma gerekçesi direkt olarak şiddete bağlanıyorsa ve bu açıkça tarif edilirse daha demokratik olacaktır. Şiddet kullanmanın dışında siyasi partilerin kapatılması doğru değildir" ifadelerine yer verdi.
HUKUKSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Anayasa’nın 125. maddesindeki değişiklik ile Yüksek Askeri Şura’nın alacağı askerlikle ilişik kesme kararlarının yargıya götürülmesinin önünün açıldığına dikkat çeken Bekaroğlu, "Bu çok büyük haksızlıktı. Yüksek Askeri Şura alacağı bir kararla bir insanın hayatını karatabiliyor ve bunu yapanlar yargılanamıyordu. Hukuk devleti anlayışına taban tabana zıt bir düzenlemeydi. En büyük problemlerinden birisi buydu. Özellikle bu konuda getirilen yaklaşım son derece doğru ve yerindedir. Gönül isterdi ki anayasa bütün olarak toptan değişsin. Ama bu haliyle bile önemli değişikliklerdir. Şahsen milletvekili olsam bu paketi desteklerdim. Bu olumlu değişikliklere olumsuz yaklaşmak da çok doğru değil. Bu anlamda muhalefet partileri çok sağlıklı bir açıdan konuya yaklaşmıyorlar" dedi.
DARBE GİRİŞİMLERİ SİVİL YARGIYA
Anayasa değişiklik paketinde önerilen değişiklik ile askerlerin "devletin güvenliği, anayasal düzen ve bu düzenin işleyişine karşı suçların", sivil mahkemelerde yargılanmasının da önünün açıldığını kaydeden Bekaroğlu, "Böylece Ergenekon gibi davalarda "askeri mahkeme mi, sivil mahkeme mi baksın" tartışması ortadan kaldırılıyor. Bu da büyük bir ihtiyaçtı. Türkiye’de hukuk var diyebilmek için çifte standardın ortadan kaldırılması gerekiyordu. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gerekiyordu. Bu yol açıldı" dedi.
12 EYLÜL’E YARGI YOLU AÇILDI
Anayasa’nın 12 Eylül askeri darbesini yapanların yargılanmasına engel olan geçici nitelikteki 15. maddesi kaldırılacağını da ifade eden Prof. Bekaroğlu, "Böylece başta eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren olmak üzere, 12 Eylül darbe sorumluları hakkında dava açılmasının önü açılıyor. Çok geç kalmış bir gelişme. Sembolik de olsa son derece yerinde bir değişikliktir. Bence yapılan değişikliklerin en doğrusu budur. Darbe ve ihtilal girişimlerinin suç olduğu ifade ediliyor ama ortada yapılmış ve dokunulamaz hale gelmiş bir darbe var. 12 Eylülcüler anayasa nedeniyle yargılanamıyordu. Değişiklik bunu ortadan kaldıracak. Bu uygulama da son derece doğru ve olumludur" ifadelerine yer verdi.