Takvim Gazetesi yazarı Bülent Erandaç'tan önemli iddia: Yerel seçimler için belirlenen 2009 mart tarihi bir yıl öne alınacak. Gizli hazırlıklar tamamlanmak üzere.
Baskın yerel seçim geliyor!
Bülent ERANDAÇ / TAKVİM
Erken genel seçimden sonra AKP hükümeti şaşırtıcı bir karar daha aldı. Yerel seçimler için belirlenen 2009 mart tarihi bir yıl öne alınacak. Gizli hazırlıklar tamamlanmak üzere.
Sivil Anayasa hazırlıkları çerçevesinde ise önemli değişiklikler belirleniyor. Anayasa Komisyonu'nda görevli bilimadamları, "yerel seçimlerin dört yılda bir yapılmasını" sağlayacak değişiklik üzerinde duruyorlar. 21 Ekim'deki referandumda, genel seçimlerin beş yıl yerine dört yılda bir yapılması maddesini de oylanacak. Bu maddeye halkımız yeşil ışık yakarsa, yerel seçimlerin dört yılda bir yapılması kesinlik kazanacak. Buna göre, yerel seçimleri düzenleyen Anayasa'nın 127. maddesinde de değişiklik yapılması gündeme gelecek.
Yeni Anayasa metninde birçok maddede olduğu gibi 127. maddede yer alan "Mahalli idarelerin seçimleri beş yılda bir yapılır" da halk oylamasına sunulacak ve bu bölüm değiştirilecek. Bu değişiklik, AKP'li 10 milletvekili tarafından kurulan Anayasa Komisyonu tarafından metne konacak.
Referandum sonrası
Üzerinde 3-4 ay çalışılması planlanan yeni Anayasa metninin, yılbaşında referanduma götürülmesi planlanıyor. Halkoyundan geçecek yeni metne göre, yerel seçimlerin 2008 mart ile mayıs ayı arasında yapılacağı tahmin ediliyor.
- İktidar kurmaylarına göre, yerel seçimlerin öne alınmasının arkaplanında büyük faydalar var. Şöyle ki:
- Yerel seçimlerin 1 yıl öne alınması, iktidar partisinin belediye başkanlarının "yıpranma süresinin azaltacak".
- Belediyelerde meydana gelecek, suistimal tartışmaları AKP'li belediyelerin zor duruma düşmesine neden olacak.
- 2009 martındaki seçime kadar, genel seçim hezimeti yaşayan partilerin canlanması imkanı sözkonusuydu. Ancak erken genel seçimlerde rakip partiler hala genel seçimin sıkıntılarını aşamadıklarından gafil avlanacak.
- Cumhurbaşkanlığı seçimi, hükümet oluşumu, hükümet çalışmalarının olumsuzlukları, 2009 mart ayına kadar belirgin hale gelirdi. Erken yerel seçimde ise bu zaaflar ortaya çıkmayacak ve iktidara karşı reaksiyonlar tırmanmamış olacak.
Özal, zor durumda kaldı
Türkiye, gerçekten 25 Eylül 1988 yılında tarihi bir olay yaşadı. Rahmetli Turgut Özal başkanlığındaki ANAP, 1987 yılındaki genel seçimleri ezici çoğunlukla kazandı. Yerel seçimler iki yıl sonra yapılacaktı. Ancak Özal, iki yıl beklemek yerine, yerel seçimleri hemen yapmak için harekete geçti.
Anayasa'nın "Yerel seçimler beş yılda bir yapılır" maddesini değiştirecek referanduma gidildi.
DYP ve Süleyman Demirel, başarılı bir taktikle, yerel seçim referandumunu, hükümete reaksiyon referandumuna çevirdi.
"Özal'a karşıyken, hayır oyu kullanın. Hayır da 'hayır' vardır" kampanyası tuttu. Halkımız yüzde 65 oyla yerel seçimlerin dört yılda bir yapılmasına "hayır" oyu verdi.
Akla geldi
AKP kurmayları, tarihi gerçeği düşünerek, "2009 mart ayına daha çok var. Reaksiyoner ortam tırmanırsa tehlikeli olabilir, bu nedenle yerel seçimleri hemen yaparsak iyi olur. Genel seçimin büyük etkili ile yerel seçimleri de almamız söz konusudur" diye düşünüyorlar.
Son yapılan 24 Mart 2004 yerel seçimlerinde, AKP: 1950, CHP: 500, DYP: 412, MHP: 262, ANAP: 112, SP: 72, GP: 14, BBP: 10 belediye başkanlığı çıkarmıştı.