Bilim kanseri griple yenecek

İngiliz bilimadamları, kanser tedavisinde yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor. Yeni tedavi, bugüne dek kullanılan tüm yöntemlerden çok daha basit.

İngiliz bilimadamları, kanser tedavisinde yeni bir çığır açmaya hazırlandıklarını söylüyor. Klinik deneylerde grip benzeri semptomlar yaratan adenovirüsler kullanılacak.
Yeni tedavi, bugüne dek kullanılan tüm yöntemlerden çok daha basit bir çözüme dayanıyor: Grip virüsü. Bilimadamları kanserli tümörlere grip virüsü enjekte edeceklerini ve kanserli hücreleri, gribe kırdıracaklarını söylüyor.
Bu konuda fareler üzerinde yapılan deneylerin olumlu sonuç verdiği belirtiliyor. Çalışmalara, İngiltere'nin önde gelen genetik bilimcilerinden, Oxford Üniversitesi'nde çalışan Profesör Leonard Seymour önderlik edecek. Profesör Seymour, gripli tedavinin potansiyel olarak kemoterapiden kat kat güçlü olduğunu söylüyor.
Seymour'a göre tedavi şöyle yapılacak:
İlk deneylerde grip benzeri iki hastalığın virüsleri, doğrudan hastaların karaciğerindeki tümörlere enjekte edilecek. Ve bu virüslerin, kanserli hücreleri sararak yok etmesi beklenecek.
Kanser insanda bağışıklık sistemini bastıran bir etki yaptığı için, kanserli hücrelerin hızla çoğalan grip virüsü karşısında çaresiz kalacağı ve yok olacağı belirtiliyor. Daha sonra da vücudun kendi bağışıklı sisteminin devreye girerek gribi yok etmesi beklenecek.
ABD'de benzer klinik deneylerin yapılıp başarılı olduğu belirtiliyor.
Ancak bu yöntem sadece kolayca ulaşılabilen yerlerde bulunan, vücuda yayılmamış tümörlerde yararlı oluyor. Bilimadamları uzun vadede, bu sorunu gözününe alarak başka bir teknik geliştirmeye çalışıyor.
Bu amaçla İngiltere'de yapılacak deneylerde, gripli hücreler bir polimer tabakayla kaplanacak. Böylece gizlenen grip hücrelerinin, kanda bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmeden dolaşmaları sağlanacak.
Bunlardan çok azının kanserli bölgeye ulaşarak yerleşmesi, yeterli olacak. Çünkü buraya tutunup çoğalmaya başladıklarında, ortaya çıkacak milyonlarca kopyada polimer tabaka olmayacağı için kanserli hücreler içerden patlamaya başlayacak.
Cancer Research UK adlı araştırma kuruluşundan Dr Richard Sullivan, yöntemin henüz deneme aşamasında olmasına rağmen heyecan verici bir potansiyel yarattığını söyledi.
Sullivan "Özellikle yayılmış, metastaz kanserler için (ki bu tedavide son derece zorlandığımız bir aşamadır), bu yöntem çok etkili olabilir" diye konuştu.

SAĞLIK Haberleri