Biz bu filmi Trabzon'da da izledik!

Dörtyol olaylarının bir benzeri 2004 yılında Trabzon'da tezgâhlanmıştı. İşte tıpa tıp birbirine uyan olayların tanığının gözünde Trabzon provokasyonu:

Trabzon'daki filmin
Dörtyol versiyonu

Ali ÖZTÜRK


Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde yaşanan olayların gelişimini medyadan takip ediyoruz. Dörtyol olayları ile Trabzon'da 2004 Nisan'ında yaşananlar arasında inanılmaz bir benzerlik olduğunu düşünüyoruz. 2004 yılında yaşananları dün gibi hatırlıyor ve hatırlatmak istiyoruz.

F Tipi Cezaevleri'ni protesto eden ve daha sonraları DHKP-C örgüt üyesi iddiasıyla tutuklanan ikisi bizim bölgeden 4 çocuk yine bildiri dağıtıyordu. Hemen hergün ya bildiri dağıtan ya gazete satan ikisi bayan 4 genç kentin en işlek caddelerinden Uzunsokak'a çıkmak istediler. EBA Çarşısı önünde 2 kişinin sözlü tacizi ile karşılaştılar. İlk kez karşılaştıkları küfürlere karşılık verdiler. Bu kez fiili saldırı başladı. Saldırganlar birdenbire 8-10 kişiye çıktı. Kavga uzadı ve olay yerine polis intikal etti. Unutamadığımız sahne işte buydu… “4 çocuk polis otosuna bindirildi. Olay yerinden uzaklaştırılsalardı her şey bitecekti. Ama tam minibüs hareket edecekken sivil bir el minibüsün kaportasını dövdü. Çocuklar aşağı indirildi. Polis otosu gitmişti. Orada kalan 4-5 resmi polis memuru çocukları çarşının girişinde korumaya aldı!.. Diğer yandan cep telefonlarına mesajlar yağmaya başladı. Kimi mesaj; 'Uzunsokak'ta PKK'lılar Türk bayrağı yırttı', kimisi ise 'Uzunsokak'ta PKK bayrağı açıldı' şeklindeydi. Aynı saatlerde 50 metre uzağımızdaki olayı yakın takibe aldık. Rusya'nın Trabzon Konsolosu Oleg Loginov gazete bürosunda misafirimizdi. Sesler sokakta uğultu yapınca cama çıkıp bakıyorduk. İlk başlangıçta 50-60 kişi olan kalabalık hızla artıyordu.

Sonra yerel TV'lerin bazılarından altyazılar… Kimi 'Uzunsokak'ta PKK bayrağı açıldı', kimi ise 'Uzunsokak'ta PKK bayrağı yırtıldı' biçiminde altyazı geçiyordu. İnsanlar Uzunsokak'ta toplanıyordu. Yarım saat sonra 1000-1500 kişi Uzunsokak'taydı. Artık 4 çocuğu resmi polisler koruyamıyordu. Panzer getirildi ve panzere bindirildi. Polis otosuyla götürülmeyen gençler şimdi panzerin içindeydi” Çocuklar dönemin Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek sayesinde linçten kurtuldu.

Trabzon'da 2004 yılı başlarında yaşadıklarımız bir kentin nasıl ayaklandırılabileceğinin pratiğini yansıtmıştı. Üstelik o kentte hiç karşıt olmadan… Evet, Trabzon'da değil PKK'lı, yaşayan kürt nüfus bile yoktu. Buna rağmen binlerce kişi PKK'lıların Türk bayrağını yırttığına inandırılmıştı. İnanmanın ötesinde istismar edilen duygularla inanılmaz bir öfke yığılması ayarlanmıştı. Dörtyol'da yaşananlara baktığımızda gerçekten çok ucuz atlatıldığını söyleyebiliriz. Ülkenin hemen her yerinde benzer provokasyonların rahatlıkla hayat bulabileceğine inanıyoruz.

Trabzon'da 2004 yılı Nisan'ında hemen hergün bildiri ve dergi dağıtan, kendilerince günaşırı basın açıklaması yapan (hiçbir basın kuruluşu yer vermezdi) 4-5 genç şehirde önceden tanınıyorken… Esnaftan hiçbirinin onları PKK'lı olarak tanımadığı biliniyorken… Oluşturulan linç politikasıyla biranda nasıl da PKK'lı yapılıverdiler!.. Linç edilmek üzere nasıl da toplum önüne atılıverdiler... Karşıtı olmadan Trabzon'da 6 yıl önce bunlar yaşanabilmişse Dörtyol'da, İnegöl'de ve karşıtların bulunduğu her ilde ve ilçede aynı film kolayca sahnelenebilir. Referandum arefesinde daha önceleri izlediğimiz filmleri mecburen yeniden izleyebiliriz. 'Biz bu filmi daha önce izledik' demek için yazdık.

Trabzon Haberleri