Artvin’de 1-2 Temmuz’da gerçekleşecek bölgenin en büyük ve en görkemli boğa güreşleri olan Kafkasör’de güreşecek boğalar sahipleri tarafından yoğun kampa sokuldu.
Artvin’de her ilçenin yanı sıra hemen hemen her köyde dahi gerçekleşen boğa güreşlerinin en görkemlisi olan Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali’nin bu yıl 37’ncisi 1-2 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl Artvin ve il dışından gelen 110 boğanın ‘Meraların efendisi’ olma mücadelesi verdiği festivale bu yılda yoğun bir katılım bekleniyor. Boğaların Baş, Başaltı, Büyük Orta, Küçük Orta, Ayak ve Deste diye adlandırılan kategorilerde yarıştığı festivalleri izlemek isteyen binlerce kişi ise bulundukları illerden festival için Artvin’e geldiğinden, festival Artvin’in turizmi için büyük önem taşıyor.
Boğalar için özel yemekler hazırlanıyor
Kafkasör’de güreşecek boğalara sadece ot veya saman verilmiyor. Daha güçlü olabilmeleri için kuru üzüm, bal, pekmez gibi özel gıdalardan hazırlanan yemler boğalara yediriliyor. Boğa sahiplerinin özel besinlerle beslediği boğaları böylelikle Kafkasör’e daha güçlü hazırlanmış oluyor.
Boğalar kampa girdi
Sonbaharda yaylalardan alınarak kışı geçirmeleri için köylere getirilen ve ahırlarda bakılan boğalar, özellikle yaz aylarında yoğunlaşan güreşlere hazırlık için ahırlarından çıkarıldı. Hayvanlarına büyük önem veren besiciler, boğalara güreşlerde derece elde edebilmeleri için antrenman yaptırıyor. Yokuş yukarı yürütülen boğalar aynı zamanda metrelerce koşturuluyor. En son boğa güreşlerinin gerçekleştiği arenaya getirilen boğalar, güreş esnasında arenaya yabancılık çekmesin diye burada gezdirilerek arenaya alıştırılıyor.
Boğa yetiştiricisi Fahrettin Alkan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz haftalarda Yusufeli’nin Sarıgöl yaylasında kategorisinde birinci olan 6 yaşındaki 700 kilogramlık "Cerattepeli" adlı boğasını, 1-2 Temmuz’da Artvin’in Kafkasör Yaylası'nda düzenlenecek güreşlere hazırladığını dile getirdi. Alkan, “Boğa güreşleri Artvin’in bir spor dalıdır diyebiliriz, biz bunun adına aslında barıştırma diyoruz. Burada meydanda herkesin kontrolü altında güreştiriyoruz, barıştırıyoruz boğaları. Ondan sonra yaylalara çıkartıyoruz boğalarımızı, bir nevi burada meraların efendisini seçiyoruz. Dağ başında uçurumun kenarında güreştireceğine burada bizim kontrolümüz altında arenada güreştirerek barıştırıp öyle gönderiyoruz yaylalara” dedi.
Kafkasör’de gerçekleşen boğa güreşlerinin, Artvin’in diğer ilçelerinde yapılan güreşlerden daha kapsamlı olması nedeniyle ismine Şampiyonlar Ligi dediklerini dile getiren Alkan, “Kafkasör diğer festivallerden daha kapsamlı olduğu için biz Şampiyonlar Ligi olarak adlandırıyoruz. Çünkü diğer güreşlerde şampiyon olan bütün boğalar buraya getirilir. Bizde boğalarımızın bakımlarını yaparız, sporlarını yaptırırız ve festivale hazır hale getiririz” ifadelerini kullandı.