Böyle yarışma mı olur?

Uzmanlar, sıcak çay içmenin kanseri tetiklediğini açıklarken, çayın başkenti Rize'de "Sıcak çay içme yarışması " düzenlendi!

Rize'nin Ardeşen ilçesinde düzenlenen festival kapsamında "En Hızlı Çay İçme Yarışması" gerçekleştirildi.

1 dakikada en fazla çay içenin kazanacağı yarışmada ise adaylar ülkelerinin bayrakları önünde yarıştı. Start verilmesi ile sıcak çayları içmeye başlayan bazı adayların ağzı yandı, bazıları da çaylarını değişik şekillerde soğutmaya çalıştı. Verilen süre dolmadan 1 dakikada 2 bardak sıcak çay içen Türkiye adına festivale katılan Aleyna Yıldırım birinci oldu. Yarışmada birinci gelen ekibe kupası takdim edildi.



En hızlı çay içme yarışmasında birinci olan Aleyna Yıldırım, "Çayı normalde demlikte içerdik. Demlikte içtiğim için rahat bir şekilde 4-5 demlik çay içiyordum. Bir anda yarışmaya katılma kararı aldım. Hocam bir anda 'İçer misin?' dedi. Ben de katılmak istedim. Çay çok da sıcaktı, hala boğazlarım yanıyor. Güç geldi bir anda ve içtim" dedi.

SICAK ÇAY KANSER YAPIYOR!

Çay tüketiminde sıcaklığın, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, sıcak çayın zararlarını dile getirdiği açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: "Çok fazla sıcak içecek tüketildiğinde yemek borusunda yaralar meydana geliyor. Eğer bu kronik bir hale geliyorsa uzun dönemde kanserin bir tetikleyicisi olabilir. Beraberinde sigara ve alkol tüketimi bunu daha da artırıyor."

Ölüm nedeni olarak yemek borusu kanserinin bazı otoritelere göre dünyada altıncı, bazılarına göre ise sekizinci sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral: “Dolayısıyla ciddi bir hastalık. Genetik alt yapısı var ama tetikleyen faktörler de mevcut. Yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin doğusunda Çin, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan'da fazla sayıda çay ve sıcak içecekler tüketildiğinden yemek borusu kanseri çok sık görülüyor." dedi.


Çin'de 456 bin kişi üzerinde araştırma yapıldığını belirten Göral: "Bu kişiler yıllarca takip edilmiş. Takip edilen vakalarda 65 derece ve üstündeki sıcaklıktaki içeceklerin yemek borusu kanseri riskini artırdığını göstermiş. 65 santigrat dereceyi aşmamak gerekiyor. Amerika'da ise 50 bini aşan kişi takip edilmiş burada da yine aynı sonuç görülmüş" diye konuştu. 

Rize Haberleri