Bu kayık yakında batacak!

“Emeklinin kayığı su alıyor, yakında batacak." diyen Türkiye İşçi emeklileri Derneği Rize Şube başkanı Oğurtan Şendoğan ile kronikleşen sorunları konuştuk.

Türkiye İşçi emeklileri Derneği Rize Şube Başkanı Oğurtan Şendoğan işçi emeklilerinin sorunlarının çözüm beklediğini ama bu konularda hiçbir somut ilerlemenin sağlanamadığını belirtti. Mevcut sorunlara her geçen gün yenilerinin eklenmekte olduğuna dikkat çeken Şendoğan “Emeklinin kayığı su alıyor. Ne yazık ki, kimse bu konuda üzerine düşen görevi yapmıyor. Bu kayık yakında batacak. Kayık batarsa sadece emekliler değil, sorunları çözmek için gayret göstermeyenler de batar” dedi.
 
Röportaj: Dilek ASLAN
Pazar53:Emeklinin acil çözüm bekleyen sorunları nelerdir?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “Sayıları 4 milyon 356 bin’i aşan işçi emeklisi, dul ve yetimlerimiz sabırla sorunlarının çözülmesini bekledi. Ama artık sabırları taştı. 1 Ocak 2000 tarihinden geçerli olması gereken zamların, bu tarihten itibaren uygulanmaması nedeniyle doğan tüfe alacaklarımız için “siz dava açmayın bu sorun çözülecek” denmesine rağmen aradan geçen 7 yıllık süre zarfında hiçbir çözüm girişiminde bulunulmamıştır. Üstelik emeklilerimizin bu alacakları için zaman aşımı süresi de devreye girmiştir. Emeklilerimiz sabırla beklemiş ama bu beklentisi maalesef boş çıkmıştır. 2006 yılının ilk altı atında uygulanan maaş artış oranları, emeklilerimizin enflasyon altında ezilmesine neden olmuştur. Emeklilerimize ilk 6 ay için %3 oranında zam yapılmış ama daha Mayıs ayında enflasyon oranı bu rakamı aşarak %4,53'e, Haziran ayında da %4,88’e ulaşmıştır. Yani emeklilerimiz enflasyon karşısında yenik duruma düşmüş ve mayıs ayı içinde %1.53, Haziran ayı için de %1,88’lik fark oluşmuştur. İşçi emeklilerinin ortalama aylıkları anılan dönemde 507,20 YTL civarındadır. Bu durumda mayıs ayında ortalama alacağımız kişi başına 7,76 YTL, haziran ayı için de 9,53 YTL’dir. Bugüne kadar yapılan hesaplamalara göre ise Nisan-Eylül 2006 döneminde ortalama alacağımız kişi başına 46,74 YTL civarındadır. Emeklilerimiz bu sorunun da acilen çözülmesi için ciddi adımlar atılmasını sabırla beklemiş ancak bugüne kadar hiçbir gelişme görmemiştir”
Pazar53: İntibak kanunu tasarıları hazırlandı ama hala çözülmedi. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “SSK’ da iki ayrı gösterge tablosunun uygulanması sonucu, emekli aylıkları düşük tutulmuştur. Geçen dönem içerisinde çok sayıda İntibak kanunu tasarıları hazırlanmasına rağmen, mevcut iktidar da dahil olmak üzere hiçbir hükümet döneminde bu sorunumuzun çözümü için yeterli gayret gösterilememiştir. Bugünlerde yürürlüğe sokulmaya çalışılan sosyal güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeler hazırlanırken de 506 sayılı kanun esas alınmış ve gerekli olan iyileştirmeler yapılmadan ortak hükümler getirilmiştir. Geçmişte yapılan düzenlemelerde kanunların yürürlüğünden önce, Emekli sandığı kapsamında olanların hakları korunmuş, sigortalılar ve işçi emeklileri bakımından hiçbir iyileştirme yapılmadan sistem oluşturulmaya çalıştırılmıştır. Mevcut emekliler bakımından hiçbir iyileştirme öngörmeyen yeni önerilerde ise ileriye yönelik olarak gelir artırmayı, gider kısmayı esas alan bir düzenleme getirilmek istenmektedir. Yani emekli aylıkları daha da düşürülmek istenmektedir. Emeklilerimiz TBMM’nin tozlu raflarında bekletilmekte olan İntibak kanunu tasarılarının genel kurul Gündemine getirilmesini sabırla beklemiş ancak bu konuda da bir samimi gayret gösterilmemiştir”
Pazar53: Emekli aylıkları açlık sınırının altında. Bu sorunun çözümü için hükümet gayret gösterdi mi?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “İşçi emeklileri, dul ve yetimlerin oluşturduğu 4 milyon 356 Bin’in üzerindeki büyük kitlenin %83 ü yani yaklaşık 3 milyon 600 bin kadarı açlık sınırının altında kalan bir aylık gelir düzeyiyle yaşam mücadelesi sürdürmektedirler. Yoksulluk sınırının altında kalan emeklilerimizin oranı ise neredeyse %100’dür. Bu rakamlar yaşanan sefaletin kapsamını açıkça ortaya koymaktadır. Bu sorunun çözümü için de bugüne kadar hiçbir samimi adım atılmamış, bırakın sorunun çözümünü durumun tespiti için bile yeterli gayret gösterilmemiştir”
Pazar53: Emeklilere Sendikal hak tanınması konusunda görüşleriniz nelerdir?Oğurtan ŞENDOĞAN: “AB ile bütünleşme yolunda atılacak adımların başına emeklilerimiz için yapılacak düzenlemeler de yer almalıydı. Ancak bu konuda da somut adım atılmadı. Örneğin, yapılacak küçücük bir ek düzenlemeyle emeklilerimize de çağdaş ülkelerde ve AB ülkelerinde olduğu gibi Sendika hakkı tanıyan bir hükmü Anayasamıza, tek bir kelimeyle eklenmesi gerektiği, derneğimiz tarafından defalarca ifade edilmesine rağmen, çözüm odaklı girişim gözlenememiştir”
Pazar53: Konut fonundaki alacaklarınız hala ödenmedi bu konuda ne söyleyeceksiniz?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “Konut Edinme Yardımı fonunda biriken ve bir türlü ödenmeyen kesintilerimizin derhal ve defaten bizlere ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve fondaki paralarımızın yasal faiziyle birlikte ödenmesini de defalarca talep ettik. Ancak bu konuda da ufak çaplı girişimler dışında düzenleme yapılamadı ve sabırla beklememize rağmen sonuca varılamadı”
Pazar53: ESK’da emeklilerinize temsil hakkı tanındı mı?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “Sayıları 7 milyon 393 Bin’i aşan işçi, memur ve Bağkur emeklilerimizin Ekonomik ve Sosyal Konsey’de temsil edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ettik. Ancak ne yazık ki, yine sabırla beklememize rağmen bırakın temsil hakkı verilmesini ve ya bu konuda samimi bir girişimde bulunulmasını, beklentilerimizi karşılayacak bir cevap bile verilmedi”
Pazar53: Emekliye yönelik sağlık politikasını nasıl buluyorsunuz?
Oğurtan ŞENDOĞAN: “Zaten açlık sınırının altında bir gelir düzeyiyle hayatlarını idame ettirmeye çalışan emeklilerimizden sağlık hizmetleri sırasında her ne ad altında olursa olsun katkı payı alınmasını önleyecek yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Ancak bu katkı paylarının kaldırılmasını beklerken, kapsamdaki ilaçların sayısının azaltılması gündeme gelmiştir. Emekliye yönelik sağlık politikaları emeklilerimizi çileden çıkarmaktadır. Bu konularda emeklilerimizin beklentilerine yanıt verebilecek hiçbir samimi gayret gözlenmemektedir”

RÖPORTAJ Haberleri

HEKİMLİKTEN SİYASETE UZANAN YOL
STK'LAR NE YAPIYOR?
İLÇE BAŞKANI KONUŞTU
BANKO İLE ÖZEL SÖYLEŞİ
BELEDİYE DEĞİŞECEK Mİ?