Hemen herkesin burun tıkanıklığından şikayetçi olduğunu söyleyen Dr. Oktay Demircioğlu, “Yediklerimizin tadını çalan, ağzımızı açık bırakın burun tıkanıklığını hafife almayın, yoksa ölümcül sonuçları olabilir” dedi.
Çok sayıda insanın burundan nefes almada problemler yaşadığını dile getiren Dr. Oktay Demircioğlu, “Burun, sadece havanın girip çıkmasına yarayan bir organ değildir. Burun, nefes alıp verme sırasında havayı nemlendirir, ısıtır ve temizler. Kulağımızı havalandıran, koku almamızı sağlayan burnumuz hep açık olmalıdır. Sağlıklı bir solunum fonksiyonu ve sağlıklı bir vücut için ağızdan değil, burundan soluk alıp vermek çok önemlidir” diye konuştu.
Burun tıkanıklığında ses tellerinin de farklılaştığını belirten Demircioğlu, “Burnunuz açık ve tıkalı olduğunda çıkan sesinizi hatırlayın. İkisi birbirinden ne kadar da farklı. Burnunuz tıkalı iken çıkan sesinizi siz bile zor tanırsınız. Bunun sebebi burnun aynı zamanda bir rezonans bölgesi olmasıdır. Ses burnun da bağlı olduğu boğaz ve yutak bölgesinde yankılanarak büyür. Burnunuz tıkalı olduğu zaman ortaya çıkan titreşim farklıdır. Bu yüzden de burnunuz tıkalı iken sesiniz karakteristiğinizden çok farklıdır” şeklinde konuştu.
Dr. Demircioğlu, burun tıkanıklığının beraberinde bir çok sağlık problemini de doğuracağına dikkat çekerek, "Burnu tıkalı olan kişiler devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kaldığından; sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir. Akciğer ve kalp problemleri ağırlaşır. Sabahları ağız kuruluğu gelişir. Diş ve diş eti sorunları görülür. Cinsel fonksiyon bozuklukları olur. Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir. Horlama ve uyku bozuklukları yaşanır. Uyku apnesi uykuda ölümlerin önemli bir sebebidir” ifadelerini kullandı.
Çocuklarda büyüme ve gelişme ile sağlıklı nefes almanın doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Oktay Demircioğlu, çocuklarda kulak, burun, boğaz hastalıklarıyla birlikte, geceleri altını ıslatma problemleri de olabileceğine dikkat çekti.
Demircioğlu, burun tıkanıklığının mutsuzluk sebebi oluğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Nefes almak, kokuların farkına varmak, yediklerimizin tadını fark etmek. Bunların hepsi mutluluk ile yakından ilişkilidir. Stres anında en iyi tavsiye, burundan ağır ağır nefes almaktır. Rahat nefes alan kişi, huzurludur. Burnu tıkalı olan kişiler, psikolojik sorunlar yaşamaya yatkındır. Genellikle sinirli olduklarından yakınırlar.”