Çaykur, yaş çay sezonuna kontenjanla başlarken üreticilerin sert tepkisiyle karşılaştı. Yaş çay üreticileri, henüz çay başlamadan Çaykur’un 10 kilogram kontenjan uygulamasına sert bir şekilde tepki verdiler.
Bazı fabrikaların kapasite artırımı gerekçe gösterilerek faaliyete sokulamaması nedeniyle yaş çay işlemede sıkıntılar yaşayan Çaykur’un Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında üreticilerin çay satmak için acele etmemelerini istedi.
Çaykur olarak 14 Mayıs 2012 itibariyle üreticilerden 15 bin 500 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini anlatan Sütlüoğlu, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çay, Kemalpaşa bölgesinden Tirebolu’ya kadar sahil ve iç kesimlerde aynı zamanda hasat olgunluğuna ulaşmıştır. Üreticilerimiz yoğun bir şekilde çay toplamaktadır. Ancak, mevcut kapasitemiz kadar üreticilerimizden çay alımı yapılmaktadır. Kapasitemizi aşan yüksek miktarda çay alma imkânımız olmadığından, her yıl olduğu gibi bu yıl da mecburen kontenjan uygulaması yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Üreticilerin kısa zamanda çaylarının tamamını toplayıp vermelerinin mümkün olmadığını söyleyen Sütlüoğlu, “Birinci sürgün dönemi asgari olarak bir aylık zaman sürecini kapsamaktadır. Çay, hasat olgunluğuna henüz yeni ulaşmıştır. Üreticilerimizin acele etmeden günlük kontenjanları kadar çay toplayıp kurumumuza vermeleri gerekmektedir. Üreticilerimizin endişelenmelerini gerektirecek bir durum yoktur. Kotaları kadar çay satın alınacaktır.” dedi.