Dünya fındık üretiminin yüzde 35'ini tek başına karşılayan Ordu'da, fındık üretiminin 113 yıl önce 'pirinç çeltiklerinin kötü koku yaymasından dolayı' Bakanlar Kurulu kararı ile başladığı ortaya çıktı.
Araştırmacı Yazar merhum Sıtkı Çebi tarafından kaleme alınan ve Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nün iki ayda bir yayınladığı mesleki gazetede yayınlanan yazıda, bir asır önce Ordu'nun fındık diyarı değil, pirinç diyarı olduğu belirtildi.
O dönemde pirinç üretilen çeltiklerden çıkan kötü kokunun şehrin üzerine abandığı ve çok kötü bir koku bıraktığı, o sebeple halkın yaz mevsimi geldiğinde Çambaşı Yaylası'na kaçtığına değinilen yazıda, bu konunun Osmanlı hükümetinin Şura-yı Devlet Riyaseti'nin (Bakanlar Kurulu) gündemine getirildiği kaydedildi. Osmanlı hükümetinin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ilk önce Ordu'nun bağlı olduğu Trabzon Valiliği'ne bildirildi. Trabzon Valisi Kadri Bey ise bir salname (genelge) yayınlandı. Bu salnamede, "Pirinç ekimi sebebiyle çeltiklerin çok kötü koku bıraktığı, bu kokunun kasabanın havasını bozduğu, çeşitli hastalıkların, bilhassa sıtmanın ortaya çıkmasına sebep olduğu, esasen pirinç ziraatının halkın gelirine bir katkıda bulunmadığı belirtilerek, pirinç çeltiklerinin doldurularak ortadan kaldırılması ve yerine daha faydalı mahsul olarak fındık ziraatının yapılması kararının ferman edildiği" belirtiliyor.
Ferman ve salnamenin yayınlanmasının ardından kasabada tüm pirinç çeltikleri ortadan kaldırılarak, fındık ziraatına ağırlık verilmeye başlandı. Bugün gelinen noktada ise Ordu'da 180 bin hektar alanda ortalama 150 bin ton fındık üretimi gerçekleşiyor.