ÇETEYE ZAMANAŞIMI KIYAĞI

Aralarında binbaşı, üsteğmen, korucu, PKK itirafçısı, özel harekatçı, belediye yöneticisi bulunan derin çete zamanaşımından bir güzel aklandı.

Çete kurmak, gasp, faili meçhul cinayet, bombalama ve haraç iddialarını içeren Yüksekova Çetesi davası, zamanaşımı iki yıl öne çekildiği için düştü.

Bir albay, bir binbaşı, bir üsteğmen, korucular, PKK itirafçısı ve yerel yöneticilerin de aralarında bulunduğu 13 sanık, ceza almaktan kurtuldu. Davanın 12 yıllık serüveni ise ilginç gelişmelerle dolu. 1996'da başlayan yargılama, itirafçı Kahraman Bilgiç'in Susurluk Komisyonu tutanaklarına da giren ifadeleri üzerine başladı. Diyarbakır DGM, sanıklar hakkında 3 ile 30 yıl arasında değişen cezalar verdi. Ancak Yargıtay kararı bozarak dosyayı geri gönderdi. Bu kez davaya Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi baktı. 2003'te sanıklar yeniden hapse mahkum edildi. Ancak Yargıtay ikinci kez bozdu. Üçüncü yargılamada ısrarından vazgeçen yerel mahkeme, sanıkların tümünü beraat ettirdi. İtiraz eden davacı avukatları, temyize gitti. Yargıtay 6. Ceza Dairesi, bu sefer davayı zamanaşımından düşürdü ve bunu taraflara bildirmedi. Yargıtay'ın internet sitesinde araştırma yaparken sonucu tesadüfen öğrenen Avukat Yaşar Altürk, zamanaşımının 15 yıldan 13'e indirildiğini görünce şoke oldu. Kararın hukuka aykırı olduğunu savunan Altürk, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na itiraz dilekçesi sundu. Şimdi neticeyi bekliyor.

Yüksekova Çetesi, 1996 yılında ortaya çıkarıldı. İtirafçı Kahraman Bilgiç'in verdiği ifadeler üzerine çeteye dava açıldı. Yapılan yargılamada, Albay Hamdi Poyraz, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul, Üsteğmen Bülent Yetüt, Korucubaşı Kemal Ölmez, PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç, Özel Harekâtçı polis Enver Çırak ile bazı belediye yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında mahkûmiyet kararları çıktı. Ancak yerel mahkemelerin verdiği cezalar, Yargıtay tarafından bozularak dosya geri gönderildi. Yargıtay'ın 2005'te verdiği bozma kararından sonra dosya, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüşüldü, 18 Kasım 2005'te beraat kararı çıktı. Bu defa davacı taraf dosyayı temyize götürdü. Daha önceki mahkûmiyet kararlarını bozan Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 18 Kasım 2007 tarihli kararında davayı zamanaşımından düşürdü. Ancak, karar ilgili taraflara bildirilmedi. Davacı Abdurrahman Düşünmez'in avukatı Yaşar Altürk, Yargıtay'ın internet sitesinden araştırınca kararın çıktığını öğrendi. Dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na götüren Altürk, verdiği dilekçede dava konusu suç isnadı açısından zamanaşımı süresinin en az 15 yıl olduğunu ifade ederek, bu sürenin 2 yıl sonra dolacağını belirtti. Altürk, sanıklar hakkında Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararının da bozulmasını talep etti.

Avukat Yaşar Altürk, Yargıtay'ın zamanaşımı kararı hakkında şunları dile getirdi: "En basitinden çetenin işlediği yağma fiilinden bile bu davanın zamanaşımına uğramasına en az 2 yıl var. Davaya konu olan yağma fiilinin gerçekleştiği tarih 27.8.1995. Yani bu durumda bile zamanaşımı ancak 27.8.2010 tarihinde gerçekleşecek. Kaldı ki Yüksekova Çetesi, 9 faili meçhul cinayetten yargılanıyor. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun zamanaşımını düzenleyen 66/1 maddesinin d fıkrasına göre, 5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezalarında zamanaşımı süresi 15 yıl olarak belirlenmiş. Sanıklar müebbet hapis talepleriyle yargılandı bu davada. Bu kararın hukuk ve usulle ilgisi yok."
Türk Ceza Kanunu'na göre dava zamanaşımı süreleri

Madde 66 - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan hâller dışında kamu davası;
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 30 yıl,
b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl,
c) 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl,
d) 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl,
e) 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl geçmesiyle düşer.

YURT VE DÜNYA Haberleri