Muhammet KAÇAR - Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, ülkede dağlara giriş çıkışta kontrol sistemi bulunmadığını belirterek kontrolü sağmak amacıyla geliştirdikleri proje kapsamında dağlara çıkış yolları üzerinde kontrol noktası gibi kapı kurulacağını söyledi.
“Ülkemizde dağcılık çok başlı yürüyor”
Kuruluşunun birinci yıl dönümünü kutlayan Rize Verçenik Dağcılık kulübünün Öğretmen evinde düzenlediği geceye katılan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca açıklamalarda bulundu. Türkiye’de dağcılığın her geçen gün geliştiğini belirten Karaca 1997 yılında 23 dağcılık kulübü, 919 lisanslı sporcu ile 25 ilde yapılan dağcılık sporunun bugün 203 dağcılık kulübü, 20 bin lisanslı dağcı ile 72 ilde aktif olarak devam ettirildiğini söyledi. Dağcılık Federasyonuna müdahale eden bazı kurum ve kuruluşların var olduğunu ifade eden Karaca, “Ülkemizde dağcılık çok başlı bir şekilde yürütülüyor. Turizm boyutuyla Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı farklı boyutu ile Türkiye Dağcılık Federasyonuna ise kalıyor sadece mihmandarlık hizmeti verecek gençler yetiştirmek. Fakat ülkemize gelen yabancı dağcılarda mihmandarlık hizmetini uygulamakta büyük sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
“Giriş çıkış noktaları oluşturacak”
Ülkede dağlara giriş çıkışta pek kontrol sistemi bulunmadığını ifade eden Karaca, “Burada bizi aşan konularda var. Bu iş birkaç kurumun denetim ve gözetiminde yapılıyor. Bize kalan iş sadece yabancı ülkelerden gelen dağcıların çıkış yapacağı dağa mihmandarlık görevlendirmek kalıyor. Biz mihmandarımızı görevlendiririz ama bakarsınız ki o dağcı grup ya gelmez veya gelip başka biriyle gider, kimsede bu konuya dikkat etmez. Bu konuda çalışma başlattık. Bu sezon bunu gidermeyi hedefliyoruz.” dedi. Her dağ için düşündükleri proje kapsamında dağlara giriş yolları üzerinde kurulacak bir nokta ile dağların giriş çıkışın kontrol altına alınacağını ifade eden Karaca, “Buradaki ofislerde bölgeyi bilen yabancı dili olan bir görevli bulunacak. Bölgenin haritaları mevcut olacak. Bu uygulama sayesinde gelecekte dağlara inip çıkanların istatistiklerini tutmuş olacağız. Çıkarken dağcılara vereceğiniz poşetle geri dönerken çöpünü de isteyebileceğiz. Çöpünü geri getirmeyene de bir müeyyide uygulayacaksınız. Bunları yaptığınız sürece hem dağlarınız değer kazanacak, temiz kalacak ve dağlarda ne gibi faaliyetler yapıldığından haberdar olacaksınız. Dağlarımız sürekli kirleniyor ve konuyu bilmeyenler bunu dağcılara mal ediyor. Hiçbir dağcı dağa götürdüğü malzemeden çıkan çöpünü dağa bırakmaz, tekrardan şehre geri getirir. Ancak dağcı olmayan gruplar gelip dağları kirletip gidiyor” dedi.