Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan 54 yaşındaki İmdat Avcı, yaklaşık 19 yıl önce denize çöp attığı için dayak yiyince, kendini doğa ve çevreye adadı. Şimdilerde Türkiye'nin en popüler çevrecilerinden biri olan ve turistlere tekne turu yaptırarak 4 kişilik ailesinin geçimini sağlayan Avcı, çevre uğruna 26 eyleme imza attı. Yanan ormanlık alanları yeniden yeşillendirmek için 2 bin fidanı toprakla kucaklaştırdı, 2 kez açlık grevi yaptı, 2 kez de kendini yakmaya, 1 defasında ise parmağını kesmeye kalktı.
Türkiye'nin güney batısındaki cennet köşelerinden Marmaris'te yaşayan İmdat Avcı'nın senaryolara konu olabilecek hayat hikayesi, ülkenin kuzey doğusunda başladı. Avcı, 1955'te işçi bir baba ile ev kadını annenin çocuğu olarak Artvin'de dünyaya geldi. İlkokulu burada bitirdikten sonra çalışmak için 1968'de İstanbul'a gitti. İş aramak için gezinirken kendini film setlerinde buldu. Aralarında, Yılmaz Güney'in yönettiği 'Sürü', Şener Şen'in rol aldığı 'Şekerpare', Kemal Sunal'ın unutulmaz filmlerinden 'Çarıklı Milyoner'in de bulunduğu onlarca sinema yapıtının setinde ışıkçı olarak çalıştı. 27 yaşındayken, 1982'de Marmaris'e göç etti. Mavi yolculuk yaptıran tekne ve guletlerde önce aşçı yardımcısı işinin ehli olunca da aşçı olarak çalışmaya başladı.
DENİZİ KİRLETİNCE DAYAK YEDİ
İmdat Avcı, 1990 yılında Marmaris'teki Karacasöğüt Koyu'nda denize, çalıştığı teknenin mutfak çöplerini attığı için köylüler tarafından, hastanelik edilene kadar dövüldü. Yediği dayak, Avcı'nın hayatında yeni bir sayfa açtı. Avcı, iyileşip, ayağa kalkar kalkmaz gittiği Marmaris Cennet Adası'na adeta kendini hapsetti. Ada ve civarında üç ay boyunca temizlik yaptı. Aradan geçen 18 yıl boyunca da çevre temizliğine hiç ara vermedi. Çevreye karşı duyarsızlığa tepki göstermek, doğa dostu insanların sayısını artırmak amacıyla 26 kez eyleme yaptı. Marmaris'in Günnücek Mevkii'nde yanan ormanlık alanda, 2 bini aşkın kızılçam fidanını, toprakla kucaklaştırdı. Sahillerin yanı sıra 56 kilometrelik Marmaris-Muğla Karayolu'nun kenarındaki çöpleri defalarca çöp topladı. Çevreye zarar verenleri protesto etmek için 2 kez açlık grevi yaptı, 1 kez parmağını kesme, 2 kez de kendini yakma teşebbüsünde bulundu.
ÇEVREYİ TEMİZLEMEYENE MAVİ TURU YASAKLADI
İmdat Avcı, geçimini sağlamak için 2005 yılında Kalkavan Ailesi'nin sahip olduğu 'Sandras Su' firmasının kendisine aldığı 14 metre uzunluğundaki tekneyle çevre temizliğinin yanı sıra mavi turlar düzenlemeye başladı. Teknesine 'Özgür' adını veren Avcı, duyarlı kişiliğini işletmeciliğine de yansıttı. Uğradıkları koylarda çevre temizliği yapmak istemeyenlere teknesiyle gezintiyi yasakladı. Teknesine her yaz sezonu öncesi hazırladığı ilginç tarifeleri astı. Çevreye ve doğaya duyarlı olanlara bedava, Türkiye'de gelişen olaylara duyarlı olanlara, elinde kitapla gelenlere, Türk Halk, Türk Sanat ve Klasik Müzik dinleyenlere yüzde 50 indirimli, Türkiye'deki olaylara duyarsız kalanlara, arabesk ve pop müziği dinleyenlere ise yüzde 50 zamlı olduğunu yazdı.
BENİ DÖVENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN!
İmdat Avcı, yaşadıklarını anlatırken, yaklaşık 19 yıl önce yediği dayağın kendisine ders olduğunu söyledi. Denize çöp atanı görse, hiç çekinmeden döveceğini belirten Avcı, Bana dayak atan köylülerden Allah razı olsun. Ömrümün sonuna kadar da ne çevreye ne de olaylara duyarsız kalmayacağım. Benim gibi düşünen, davrananların sayısını artırmak için, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için uğraş vereceğim diye konuştu.