Demokrasi Adına Önemli Adım

Türkiye'de sivil otoritenin yerleşmesi, başkaldıran ve direnen bürokrasi anlayışının yıkılması adına, Org. Başbuğ'un Pazartesi günü atacağı adım çok önemli.

Pazartesi günü Başbakan ve Bakanlar Kurulu'na terör konulu bir brifing verilecek. Üstelik Brifinge Org. İlker Başbuğ bizzat gidecek.

Yani Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri önünde, Aktütün saldırısı, öncesi, sonrası, yaptığı ve yapacağı çalışmaları brifing halinde arz edecek.

Bu ilk defa yaşanacak bir durum.

Genelkurmay & Hükümet ilişkilerinin Türkiye'deki seyri düşünüldüğünde önemi daha da iyi anlaşılabilir.

Bugüne kadar medyada Hükümetle mesafeli, kritik konularda Hükümetle ters düşen Genelkurmay Başkanı modelleri hep daha rağbet görüyordu.

Org. Hilmi Özkök'le birlikte çatlamaya başlayan bu durum, inanılmaz boyutta eleştiriye maruz kalmıştı. Hatta Org. Özkök, "demokrat olmak suç mu?" demek zorunda kalmıştı.

Bu yüzden Genelkurmay Başkanı'nın Bakanlar Kurulu'nda birifing vermesi normal ülkeler için "normal" ama Türkiye için önemli bir gelişme.

Türkiye'nin kafasında soru işaretleri dolu olarak çözülmesini beklediği Aktütün olayıyla ilgili Org. Başbuğ'un Bakanlar Kurulu'na gidiyor olması, kendini gitmek zorunda hissediyor olması; her kademesiyle "hesap verebilirlik" için kamuoyu adına hayati bir kazanım.

Bunda Aktütün sonrası kamuoyunun her kademesinde başlayan sorgulamanın etkisi büyük.

YURT VE DÜNYA Haberleri