Demokrat Parti'de Cindoruk devri

DP Kongresi'nde, genel başkan adayları, ilk iki turda yeterli oyu alamazken 3. tura tek başına giren Cindoruk 559 oyla genel başkan oldu.

DP'liler sabahın erken saatlerinde itibaren kongrenin yapılacağı salonu doldurmaya başladı. Kongre salonunun girişi genel başkan adaylarının posterleriyle süslenirken, kongre salonunda da Demokrat Parti'nin tüm başkanlarının fotoğraflarının yer aldığı afiş dikkat çekti. Demokrat Partili delege ve partililer kongre salonuna güvenlik güçlerince üstleri aranarak alındı. DP'lilerin yoğun ilgi gösterdiği kongrede, delege ve partililere DP kaşkolleri dağıtıldı.

DP'nin 5'nci Olağanüstü Büyük Kongresi Hüsamettin Cindoruk, Mehmet Ali Bayar ve Süleyman Soylu'nun genel başkanlık yarışına sahne olacak. Bin 112 delege genel başkanın yanı sıra 50 üyeli genel idare kurulu, 70 üyeli merkez karar kurulu ve 21 üyeli yüksek haysiyet divanının üyelerini de belirleyecek.

ÖNCE CİNDORUK SALONA GİRDİ

Geniş bir koruma çemberine alınan Cindoruk, arkasında kendisini destekleyen delegelerle birlikte salona giriş yaptı. Cindoruk'un salona girişi destek tezahüratlarıyla karşılanırken kimi Soylu taraftarı delegeler ise Cindoruk'u sloganlarla protesto etti. Bu arada Soylu taraftarlarından Hüsamettin Cindoruk'u yuhalayanlar da oldu.

Kongre salonunda DP'li eski bakanlardan Necmettin Cevheri, Nahit Menteşe, Vefa Tanır, Hasan Ekinci, Cemil Erhan, Şinasi Altınel, Nurhan Tekinel, Yaşar Topçu ve Esat Kıratlıoğlu da bulunuyor.

SOYLU'YA "ALEMİN KRALI" ÇİLLER'E "YÜCE BAŞBAKAN" TEZAHÜRATI

Demokrat Parti Genel Kurulu'nda Genel Başkan Adayı Hüsametin Cindoruk'un ardından salona Mehmet Ali Bayar geldi. Cindoruk'un aksine Bayar, alkışlarla karşılandı. Bayar'ın hemen ardından ise Genel Başkan Süleyman Soylu salona giriş yaptı. Soylu, "Alemin Kralı Geliyor", "Muhteşem Soylu", "Delege uyuma Soylu'ya sahip çık" sloganlarıyla karşılandı. Divan Başkanı Hasan Subaşı Soylu'nun salona girişini "Demokrasi Mücahidi" sözleriyle haber verdi. Süleyman Soylu'nun gelmesinin ardından konfetiler atıldı.

ÇİLLER TELGRAFINA "YÜCE BAŞBAKAN" TEZAHÜRATI

Kongreye gelen kutlama mesajları okunurken, DYP eski lideri ve başbakan Tansu Çiller'in gönderdiği telgraf, Demokrat Partililerde heyecan dalgasına neden oldu. Partililer, Çiller'in mesajı okunurken hem alkışladı hemde "Yüce Başbakan" diye slogan attı. Delegeler klimaların çalışmadığı salonda terlerken, pek çok delege "klimaları açın" diye bağırdı. Kongrede delegeler arasında küçük çapta sözlü atışmalar yaşandığı dikkat çekti.

BAŞKANLIĞA BİR ADAY DAHA

Kongre devam ederken Ramazan Yazgan da genel başkanlık için aday olduğunu açıkladı.

DİVAN BAŞKANLIĞI'NA HASAN SUBAŞI SEÇİLDİ

DP 5. Olağanüstü Kongresi'nde eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı Divan Başkanlığı'na seçildi.


İLK TURDA SALT ÇOĞUNLUK YOK

Demokrat Parti'nin Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 5'nci Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlık seçimlerinde ilk turda salt çoğunluk sağlamadı. 1118 delegenin içinde 494 geçerli oyun olduğu seçimlerde Hüsamettin Cindoruk, 480 oy ile ilk turda üstünlük sağladı. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu 448 oy alırken, DP Genel Başkan eski Yardımcısı Mehmet Ali Bayar ise 16 oyun sahibi oldu. Olağanüstü Kongre'de adaylığını açıklayan Ramazan Yazgan ise oy alamadı. Ancak, parti tüzüğüne göre ilk turda salt çoğunluk olan 560 oy alınması gerekiyor. Adaylardan hiç biri bu oyu sağlayamadığı için genel başkanlık seçimleri ikinci tura kaldı.

İKİNCİ TURDA DA SONUÇ YOK

Demokrat Parti'nin 5'inci Olağanüstü Büyük Kongresi'nde oylamanın ilk ve ikinci turunda hiçbir aday salt çoğunluğa ulaşamadı. İkinci turun sonunda, geçerli 927 oydan, Hüsamettin Cindoruk 535, Süleyman Soylu 389, Mehmet Ali Bayar da 3 oy aldı.

SÜLEYMAN SOYLU ÇEKİLDİ

İlk iki tur sonuçlarından sonra Süleyman Soylu adaylıktan çekildiğini açıkladı. Üçüncü tur öncesi, Bayar ve Soylu adaylıktan çekildiklerini açıkladılar. Cindoruk tek aday kaldı. Hüsamettin Cindoruk 3. Turda 559 oyla genel başkan seçildi.

HÜSAMETTİN CİNDORUK KİMDİR

Ankara'da Çankaya İlkokulu'nu, Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Babası Vasfi Bey, annesi Ganimet Hanım'dır. 1954'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1955 yılından itibaren avukatlık yaptı.

Siyasi hayatına Demokrat Parti gençlik kollarında başlamasına rağmen, 1958 yılında "ispat hakkı" tartışmaları sırasında DP'den ayrılarak Hürriyet Partisi kurucuları arasında oldu. 27 Mayıs Darbesinden sonra 1960 yılında İstanbul Barosu yönetim kurulunun yasaklamasına rağmen Yassıada duruşmalarında Burhan Apaydın ve Orhan Apaydın ile birlikte Adnan Menderes ve Demokrat Parti yöneticilerini savundu.[5] Bu üç avukatın en genciydi. 1960'dan sonra siyasi hayatını Adalet Partisi, Demokratik Parti, Büyük Türkiye Partisi ve Doğru Yol Partisi'nde il başkanlığı, kuruculuk, Genel İdare Kurulu üyeliği görevleri ile sürdürdü.

14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. Genel Başkanlık makamını, siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e bıraktıktan sonra 16 Kasım 1991 - 1 Ekim 1995 tarihleri arasında TBMM Başkanı seçildi. 17 Nisan 1993 günü Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatı üzerine 17 Nisan 1993 - 16 Mayıs 1993 tarihleri arasında vekaleten T.C. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan DYP genel başkanlığı için aday olmadı. DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. DTP 28 Şubat neticesinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyona katıldı ama kendisi görev almadı.[6] 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimde partisi de kendisi de meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. İngilizce bilir, evli ve üç çocuk babası.

YURT VE DÜNYA Haberleri