Devlet Tiyatrosu'nun Yahudi aşkı!

Trabzon Devlet Tiyatrosu, Yahudi yazarın kaleme aldığı ve Kazak Türkü bir ailenin aşağılanması konusunun yer aldığı oyunu sahneleyince tepki aldı.

Devlet Tiyatrosu tarafından hazırlanan ve önceki akşam ilk gösterimi yapılan ‘Anılar’ isimli oyun ilk gösterimi sonrasında hayal kırıklığı oluşturdu. Yahudi bir yazarın kaleme aldığı oyunda Kazak bir ailenin aşağılanması rahatsızlığa neden oldu.

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda Neil Simon'un yazdığı, Cemil Büyükutku'nun Türkçe'ye çevirdiği ve Burak Sergen'in yönettiği ''Anılar (Brighton Beach Anıları)'' adlı oyun kafaları karıştırdı. Önceki gün akşam ilk kez sahneye konan oyun, seyircinin tepkisine yol açtı.

Yahudi bir yazar olan Neil Simon, Anılar isimli tiyatro oyununda 1937 yılının buhranlı dönemlerini anlatıyor. Aslında kendi yaşadıklarını kaleme alan yazar anılarını bir oyun senaryosu olarak tiyatro sahnesine taşıyor. Oyunda 1937 yılında Rusya’dan Amerika’ya göç etmiş olan Yahudi bir ailenin o günün şartlarında yaşadıkları ekonomik güçlükler bir aile ortamında işleniyor. 2. Dünya Savaşı öncesinde geçen olayların bir aile üzerinden anlatıldığı oyunda ailenin Polonya’daki akrabalarının durumu da işleniyor.

Yahudi ailesinin ideal bir aile portresi çizilerek işlendiği oyunda dikkat çeken unsur ise Rusya’daki Kazak komşuları hakkında aşağılayıcı sözler sarf etmeleri. Kazak komşularından ‘pis’ diye bahseden aile kendi kültürlerini yücelten bir tavır sergiliyor. Kendini üstün gören tipik bir Yahudi yaklaşımının yer aldığı oyunda Türk ırkından olan Kazakların aşağılanması oyunun Türkiye’de sahnelenmesi açısından çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Filmlerde yer alan figürler nedeniyle küçük düşürme maksatlı diplomatik atraksiyonlar yapan ve intikam alma gayretinde olan İsrail’in bu oyunun Trabzon’da sahnelenmesinden büyük memnuniyet duyacağı kaydedildi.

Oyun öncesinde Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basının karşısına çıkan ve bu oyun için Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz nedeniyle Trabzon’a geldiğini üstüne basa basa vurgulayan yönetmen oyuncu Burak Sergen’in yıllar öncesini anlatan oyunda bugün için de geçerli olan birçok unsur olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Kurtlar Vadisi ve TRT'deki Ayrılık dizilerine anında tepki koyan Yahudilerin, tersi bir durumda benzer bir oyunun kendi ülkelerinde oynanmasına asla müsaade etmeyecekleri gün gibi ortada iken yaşanan bu durum devlet tiyatrosunun oyun seçme konusundaki tercihlerini bir kez daha tartışılır hale getirdi.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz’ün övgüyle bahsettiği ve yönetmen yardımcılığını yaptığı oyunun, Türkiye’de yaşayan ve sayıları hiç de az olmayan Kazak Türkleri de dikkate alındığında Trabzon’da yeni bir tartışmanın ilk fitili olarak değerlendirildi. 

Trabzon Haberleri