İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nde görevli Profesör İsmet Gürsul “arı büyüklüğünde uçak” projesi geliştirdi. Proje mikro hava taşıtları geliştirmenin önünü açtı
Makina mühendisliği alanında ödüllü Bath Üniversite’nin Havacılık ve Uzay Mühendisliği Grubu Başkanı olan İsmet Gürsul, projesini uluslararası haber ajanslarına anlattı. Türk profesörün verdiği bilgiye göre, 50 gram ağırlığında ve en büyüğü 15 santim boyunda olacak uçaklar, mini kameralar ve
Kanat çırpacak
Arı uçaklar ayrıca, savaş sırasında düşman askerlerinin pozisyonunun belirlenmesinde, trafik sorununa çözüm bulunmasında ve doğal afetlerde kurtarma operasyonlarının yönetilmesinde kullanılacak.
Prof. Gürsul, oluşturduğu takımın, ilk kez sinek ve arı gibi minik kanatlıların uçma prensiplerini ve kanat yapılarını kavradığını, bu prensipler doğrultusunda “Mikro hava taşıtları” (MAV) geliştirilmesine ilk kez bu kadar yaklaşıldığını kaydetti. Kanat çırparak uçmaları üzerine çalışmalar yürütülen bu mini uçakların en az 1 saat havada kalması ve birkaç kilometre uçabilmesi planlanıyor.
32 milyon $ harcanacak
Kanat çırpmaya alternatif bir uçuş yöntemi olarak da, bu minik uçaklara yerleştirecek mikro jet motorlarının, uçuş sırasında belirli aralıklarla basınçlı hava püskürtmesi ve bu şekilde havada kalması düşünülüyor.
Bath Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada da Gürsul’un üniversitenin en önemli projelerinden birine başkanlık ettiği kaydedilerek 4 önemli proje için yüzde 20’lik bütçe artışı sağlandığı ve Türk profesörün liderlik ettiği proje dahil bu 4 proje için tam 32 milyon dolarlık bütçe ayrıldığı belirtildi.