Dişler neden çürür, önlemi ne?

Diş çürükleri, sebepleri, alınabilecek önlemler ve diş temizliğiyle işgili bilinmesi gereken pratik bilgiler. Diş sağlığı için mutalaka uyulması gerekiyor:

Dişler neden çürür?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri tabakası, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturmaktadır. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde “çok sebebe bağlı bir hastalık” olduğu anlaşılmıştır. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:
-Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),
-Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un... gibi),
-Bünyesel etkenler (dişin yapısı. Tükürüğün bileşimi... gibi)
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.
Diş çürümesi önlenebilir mi?
Diş çürümesi önlenebilir bir hastalıktır. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması diş çürüğünün önlenmesinde en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçükbaşlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama işlemine en az 5 dakika süre ayrılmalıdır. (Dr. Habib BOSTAN/TOSYA)

SAĞLIK Haberleri