BEKİR KOCA
TRABZON (İHA) - Konuyla ilgili açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ömer Fatih Çelik, diyabet hastalarında böbrek bozukluklarının gelişme oranı normal kişilere oranla 20 kat fazla olduğunu söyledi.
Diyabetli tüm kişilerin yaklaşık 3'te birinde böbrek hasarına rastlandığını ifade ederek Tip 1 diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde böbrek yetmezliğine götüren fonksiyon bozuklukları oluşur. Genellikle iyi kontrol edilmiş Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 20-30'unda 15 yıl içinde böbrek hastalığı gelişir. Böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir. Diyabet hastalarının idrarında albümin ve protein kaçakları olur. Ayrıca tansiyon yüksekleri ve ilerleyen böbrek fonksiyon bozuklukları olur. Tip1 diyabetli hastalarda diyabet süresi 25-40 yıl olduğunda, nefropati yüzde 30-40 oranında gözlenmektedir. Bu hastalarda da tanıdan 20 yıl sonra diyabetik nefropati görülme şansı yüzde 25 oranında olmaktadır. Bu hastaların yüzde 20 kadarı da 10 yıl içinde ilerleyici böbrek yetmezliğine sahip olup son dönem böbrek yetmezliğine ilerleyeceklerdir dedi.
Tip2 diyabetli, Tip1 diyabetlilerden 10-15 kat daha yaygın görüldüğünü kaydeden Çelik Özellikle son yıllarda çocuklarda obezite ile birlikte diyabetin dikkati çekecek şekilde artışı kaygı verici olmaktadır. Her iki tip böbrek rahatsızlığı için kan glukoz seviyelerinin kontrolü böbrek rahatsızlığı için çok önemli ilişki mevcuttur. Ayrıca etnik yapı önemlidir. Çünkü Afrikan-Amerikan, Güney Asya gibi bazı etnik toplumlarda diabetik nefropati görülme sıklığı daha fazla bildirilmektedir. Bunun yanında cins faktörüde önemlidir. Kadın cinsiyette 1.5 kat daha fazla görülmesine rağmen erkeklerde diabetik nefropati görülme sıklığı daha sık olmaktadır. Böbrek rahatsızlığının erken tanınması başarılı bir önleme tedavisinin düzenlenmesi için 5 yılı geçen tüm tip1 diyabetli olgulara ve diyabetin yaşına bakılmaksızın tüm tip2 Diyabetli hastalara 70 yaşına kadar mikroalbuminuri için yıllık tarama yapılmalıdır diye konuştu.