Erdemir'de Garip Şeyler Oluyor

Oyak Erdemir'i satın aldı ama garip işler oluyor. Demir fiyatlarındaki Avrupa'nın iki katını geçen rekor artış Rekabet Kurumu el koydu...

Ekonominin ve ihracatın lokomotifi haline gelen otomotiv sektörü, demir çelik fiyatlarında meydana gelen yükselişten endişeli.

Rekabet Kurumu, Avrupa'nın iki katı zam yapan Erdemir'i inceliyor

Türkiye'de tek yassı çelik üreticisi Erdemir, otomobil ve ticari araç üretiminde kullanılan çeliğe yılın ilk yarısında 4 kez zam yaptı. Toplam fiyat artışı yüzde 70'lere ulaşırken, Avrupa'daki demir çelik zamları bunun yarısında kaldı. Yurtdışında gerçekleşen son zamlara rağmen Türk otomotiv sektörü, demir çeliği yabancı rakiplerine göre yüzde 10 daha pahalı kullanıyor. Bazı otomotiv şirketlerinin şikayeti üzerine Rekabet Kurumu, Erdemir'in yaptığı zamları incemeye aldı.

Yılın ilk 6 ayında 709 bin araç üreten ve yan sanayi ile birlikte 14,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü her geçen gün büyüyor. Sektörde geçen yılın ilk yarısına göre görülen yüzde 32 artış, Erdemir'in ilk çeyrekteki üretiminin yüzde 30 artmasına yol açarken, şirketin net kârı da yüzde 57 yükseldi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alper Kanca, otomotivde sipariş fiyatlarının çok önceden belirlendiğini, bu yüzden ani hammadde fiyat artışlarının sıkıntıya yol açtığını söyledi. Yaz dönemi dolayısıyla demir-çelik gibi hammadde fiyatlarındaki artışın durduğunu belirten Kanca, "Eylülden itibaren yine tedirginlik başlayacak." dedi. Yan sanayi şirketlerinin her yıl ortalama 300 milyon dolar yatırım yaptığını belirten derneğin genel sekreteri Özlem Gülşen, 2009-2011 yılları arasında Avrupalı üreticilerin pek çoğunun model yenileyeceğini, bu sebeple tedarikçilerin yatırımını bu yıldan itibaren 400 milyon dolara çıkaracağını söyledi. 253 üye şirketin yılda ortalama 10-11 proje geliştirdiğini vurgulayan Gülşen, şu bilgileri verdi: "Yıl sonu itibarıyla ihracatımızı yüzde 52 artırarak 8,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. En büyük pazar Almanya. Onu Fransa, İtalya ve İngiltere izliyor. Son olarak Türkiye, müşteri portföyüne iki ünlü İngiliz markası Bentley ve Aston Martin'i ekledi. Kanca El Aletleri Dövme Çelik ve Makine Sanayi, Bentley marka otomobillere aks parçası üretmeye başladı. Aston Martin'in ise iç trimi yani koltukları Türkiye'den gidiyor." Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği üyeleri, yurtdışındaki pazarlarını genişletmek için görüşmeler yapıyor. 26 şirket geçen hafta Almanya'ya giderek Daimler yöneticileriyle görüştü. Özlem Gülşen, görüşmelerde Mercedes'in binek ile ticari modelleri için gövde ve şasi parçaları tedarik edilmesiyle ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

YERLİ SERMAYE OLSUN DİYE OYAK ALDI AMA

Hatırlanacağı üzere OYAK Grubu lehine Erdemir Özelleştirmesi sırasında yoğun kampanya yapılmış, hatta TOBB öncülüğünde bir girişimle OYAK'ın Erdemir'i alması sağlanmıştı.

Ancak "kırmızı beyaz tişörtlerle" ve milliyetçilik vurgusuyla yapılan bu alımdan sonra OYAK Grubu varlıklarını yavaş yavaş yabancılara satmıştı. OYAK Bank, ING Bank'a satılmış, asıl önemlisi ise Erdemir elden çıkmaya başlamıştı.

Arcelor Mittal, Ereğli'nin yüzde 11.31 hissesini 869 milyon dolara satın almıştı.

Erdemir'in halka açık yüzde 50'lik kısmın yarısı da ArcelorMittal tarafından aynı dönemde alınmıştı. Bu payın Yüzde 25'i geçmesi halinde ise çağrı Mittal yapma hakkı kazanıyor. Şirketin önümüzdeki dönemde de sesiz sedasız hisseleri toplamaya devam etmesi bekleniyor.

YURT VE DÜNYA Haberleri