Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kimse 'şurada darda duruyor, sıkıntıda olan reel sektöre bir tekme de ben vurayım' diyemez. Finans sektörünün bu noktada çok daha dikkatli adım atması lazım" dedi.
Erdoğan, Hindistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, "Dün akşam yaptığınız toplantıda kredileri geri çağırmaları ve faiz oynamaları gerekçesiyle bankaları ve finans sektörünü eleştirmiştiniz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bu konuda önümüzdeki günlerde devreye girebileceğini söylemiştiniz. Ancak bugün BDKK Başkanı yaptığı açıklamada bankaların, finans sektörünün olumlu bir duruş sergilediğini ve performans gösterdiğini söyledi. Gözler BDDK'ya çevrilmişken BDDK'dan böyle bir açıklama gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Arkadaşlar metinleri tam almanız, tam incelemeniz lazım. Bir defa BDDK Başkanımızın ifadesi böyle değil. BDDK Başkanımızın ifadesi 'bankalarımız, finans sektörü 2001 krizindeki duruşlarına göre bugün daha olgun bir noktadadır', ifade böyle. Bunu bizzat ben BDDK Başkanından özellikle de dinledim ve kendisinden bunu aldım.
Sizin dediğiniz gibi olursa olay farklı olur. 'Kaldı ki BDDK da tavır alacaktır' diye bir konuşmam yok. Tam aksine 'BDDK da bu süreci muhakkak değerlendirecektir' dedim. Niçin? Çünkü denetim, düzenleme tamamen BDDK'ya aittir. Biz hükümet olarak üzerimize düşeni tabii ki yapıyoruz, yapacağız ki bu ziyaret bunlardan bir tanesidir. G-20 en önemlilerinden bir tanesidir. Hindistan'dan geleceğim, geldikten sonra yine Körfez'e gideceğim. O çevrede süreç içerisinde Suud planım var, Rusya planım var, İran planım var. Bütün bu bölgeleri dolaşacağım. Bütün mesele nedir? Biz bu süreci en hafif zararla nasıl atlatabiliriz, mesele budur ve buna yönelik olarak da ben de koşturacağım. Özellikle ilgili bakan arkadaşlarım koşturacaklar. Nerede, ne yapabiliriz? Bunu birlikte, inşallah tabii reel sektör ve finans sektörüyle de birlikte bunları yürüteceğiz. Ama kimse 'ben taşın altına elimi koymuyorum' diyemez. Herkes taşın altına elini koyacak."
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in davetlisi olarak gerçekleştireceği ziyaretinde kendisine bakanların, milletvekillerinin, iş adamlarının ve gazetecilerin eşlik edeceğini belirten Erdoğan, Hindistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirme, bunun için karşılıklı yeni adımların atılmasını sağlama amacında olduklarını ifade etti.
"IMF ile görüşmeler devam ediyor"
IMF ile yapılacak anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini ve bugün de IMF tarafından ilgili bakanlıktan bazı bilgilerin talep edildiğini, bu bilgilerin iletileceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, IMF'nin vereceği kredi miktarının henüz belli olmadığını, ancak Türkiye'nin IMF'ye önerdiği bazı teklifler olduğunu ifade etti. Bu tekliflerde yapılan anlaşmanın içeriğinin ne olacağının bulunacağını ve bunun hassasiyet içeren bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, "İnanıyorum ki onlar bizim bu hassasiyetlerimizi dikkate alacakları gibi tabii ki bizim de onlara karşı önerilerimiz olacaktır. Biz de onları değerlendireceğiz. Fakat ben Amerika'daki görüşmelerden ümitli olduğumu söyleyebilirim" dedi.
"CHP'ye çarşaflı üye kaydı"
Erdoğan, "Çarşaflı üyelerin CHP'ye katılımı siyasetin son günlerdeki tartışma konusu. Sayın Baykal da bu konuyla ilgili olarak kimseyi kıyafetiyle yargılamadıklarını, buna herkesin saygı göstermesini söylüyor. Bu konuda neler diyeceksiniz?" sorusuna ise "O konu hakkında da sadece bir cümle söyleyeceğim. Türkiye'de güzel gelişmeler oluyor. Temenni ederim ki bu süreç aynen bu şekilde döner. Fakat bir şey olmamasını istiyorum; o da istismar" yanıtını verdi.
"1 Ocak 2009'dan itibaren Irak hava sahası merkezi hükümetin denetimine geçecek. Türkiye'nin hava harekatları açısından bir sorun olacak mı? Bu konu bugün Iraklı Bakan'la yaptığınız görüşmede ele alındı mı?" sorusu üzerine ise Erdoğan, "Bu konularda, özellikle 1 Ocak 2009'dan sonraki sürece yönelik henüz bizim hava harekatımızla alakalı taahhüdümüz, anlaşmamız yok. Ama merkezi hükümet ve Amerika ile üçlü olarak gayet güzel bir diyalog içerisinde bu süreç şu anda devam ediyor. Bundan sonra da aynen devam edecek. Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.