Fındık gençleştirme formülü

ODÜ Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bostan, ‘fındıkta gençleştirme’ yöntemiyle ilgili yeni bir program geliştirdiğini açıkladı.

Türkiye'de büyük oranda fındık bahçelerinin ekonomik ömrünü tamamladığını belirten Prof. Dr. Zeki Bostan, bu bahçelerde üretim yapılmasının artık karlı olmadığını kaydetti.

Bahçelerin gençleştirilmesinde yapılan büyük yanlışların olduğunu ve dalların kesilerek gençleştirme yapıldığına inanıldığını ifade eden Prof. Dr. Zeki Bostan,"Ülkemizdeki fındık bahçeleri artık ekonomik ömürlerini tamamlamıştır. Ocaktaki dalları keserek bahçeyi yenilemek gibi bir yanlış anlayış var. Bu bitkilerin ana kökleri yaşlanmıştır. Bir fındık bitkisinin ekonomik ömrü 60 yıldır. 30. yaştan itibaren giderek azalır 60 yaşında bu bahçelerde üretim yapmak artık ekonomik olmaz. Türkiye'de maalesef şuan 100 yaşına ulaşmış fındık bitkileri var" dedi.

Türkiye'de en yaşlı bahçelerin Ordu, Giresun ve Trabzon'da bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Zeki Bostan, bahçelerin gençleştirilmesi için tamamen kendine ait bir yöntem geliştirdiğini kaydetti.

Gençleştirme yönteminin sadece üreticinin çabasıyla değil kesinlikle devlet desteğinin de bulunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Zeki Bostan, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi: "Geliştirilen yeni yöntemle üretici yaşına bakmadan gelecek için bir şeyler yapmalı. Özellikle Ordu ve Giresun illerinde bunun yapılması büyük önem taşıyor. Yenileme programını bir örnekle anlatırsak, 12 dönümlük bir fındık bahçesinin ilk etapta tamamını değil yüzde 25'ini yeniliyoruz. 5 yıl şekil budamasından sonra 6. yıl ürün alma, bahçeyi sökümden sonra 2 yıl dinlendirme yapılıyor. 12 dönümlük bahçeyi 4 eşit parçaya böldüğümüzde, 3 dönümlük ilk parça verime döndüğünde 2. parçaya geçiliyor. Böylece her yıl ürün alıyorsunuz ancak otomatik olarak bir kayıp oluyor. Sonuçta 20 yıl sonra bahçenin tamamını yeniliyorsunuz. Programda, 26. yılın sonunda bahçenin tamamından aynı anda ürün alınıyor. Örneğin hiç gençleştirme yapmazsak verimin 100 kg olduğu bir bahçede 25 yılda bahçeden 30 bin kg ürün alınacaktır. Gençleştirme yaparsak bu süre içerisinde 8 bin 400 kg bir kayıp olacak işte devletimizden biz bunu istiyoruz."

Gençleştirme programının gerçekleştirilebilmesin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Zeki Bostan, "Bunu üreticilerin tek başına yapması mümkün değildir. Belli bir plan dahilinde bunun yapılması gerekiyor. Dinlendirme ve verimsiz yıllarda devletten bir isteğimiz var. Üreticinin bu aşamada desteklenmesini ve yeni tesisteki fidan ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Trabzon Haberleri