Gazze'nin dört bir yanı ateş altında

İsrail, yaklaşık 1 haftadır sekiz gündür havadan ve denizden bombaladığı Gazze'ye kara harekatı başlattı.

Yahudiler ateşle oynuyor
Kara operasyonunun başladığının duyurulmasından hemen sonra Gazze sokaklarında çatışma sesleri gelmeye başladı. İsrail daha önceki açıklamalarında operasyonun kısa ama etkili olacağını duyurmuştu. Kara operasyonuna İsrail piyade, tank, topçu birlikleri, istihbarat birimleri, deniz ve hava kuvvetleri eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor. Operasyona 10 binden fazla İsrail askerinin katıldığı tahmin ediliyor. İsrail hükümeti on binlerce yedek askerin daha silâhaltına alınmasına da karar verdi.

Gazze'den telefonla bilgi veren Filistinliler ise evlerinin en güvenilir köşesine saklanarak, saldırılardan korunmaya çalıştıklarını belirtiyor. Bombardımanın çok ağır geçtiğini ve her yere bomba düştüğünü belirten Filistinliler, herkesin ellerinde Kur'an dua ettiğini söylüyor.

Operasyonun başlamasıyla birlikte Gazze Şeridi tamamen karanlığa büründü. Gazzeliler elektriğin yanısıra su ve doğalgaz da alamıyor. Ayrıca elektrik olmamasından dolayı kentteki tüm cep telefonları da kesik bulunuyor.

Kara operasyonundan önce İsrail, karadan topçu ateşi ve havadan da füzelerle Gazze'deki hedefleri bombaladı. Yaklaşık 4 saat süren ağır bombardımandan sonra Gazze'nin dört bir yanı duman ve alevler altında kaldı.

İsrail kaynakları kara operasyonundan önce gerçekleştirilen topçu saldırılarının sınırdaki muhtemel mayınları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu duyurdu. Askeri uzmanlar, İsrail birliklerinin en büyük korkusunun mayınlar olduğunu belirtmişti.

Hamas yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda İsrail'in Gazze'ye girmesini dört gözle beklediklerini, onlara ders vereceklerini öne sürmüştü.

Hamas'ın Suriye'de bulunan siyasi büro şefi Halid Meşal ise El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada İsrail'i kara saldırısı düzenlememesi konusunda uyardı. Meşal, Gazze'ye tanklarını gönderirse İsrail'in aptalca bir hata yapmış olacağını ve kötü kaderiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. "Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve koşullarınıza boyun eğmeyeceğiz" diyen Meşal, İsrail'in saldırısının sadece Hamas'a değil tüm İslam ümmetine karşı olduğunu da dile getirdi.

Kara harekatıyla birlikte 450'yi geçen Filistinli ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Saldırılarda şimdiye kadar 3 bine yakın Filistinli de yaralandı.

Kara harekatının uzun sürmesi ve ağır sivil kayıplarına sebep olması durumunda halkın yeniden Mısır sınırına yönelebileceği ve duvarı yıkarak karşıya geçebileceği belirtiliyor. Mısır ise bu tür bir ihtimale karşı sınıra daha önce takviye birlikler göndermişti.

YURT VE DÜNYA Haberleri