Grip olunca sakın antibiyotik alma!

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Yavuz Odabaş'dan, grip ve benzeri viral hastalıklarla ilgili çarpıcı açıklamalar:

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Yavuz Odabaş, grip ve benzeri viral hastalıkların tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılmaması, ilaçların da hekim kontrolünde alınması gerektiğini ifade etti.
Viral bir hastalık olan gribin virüs yoluyla kişiye bulaştığını ve bazen 38 dereceye kadar varan yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde yanma ve yaşarma, halsizlik, üşüme, titreme, iştahsızlık, yaygın kas ve boğaz ağrısı ve vücutta kırgınlık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Dr. Yavuz Odabaş, grip virüsünün soğuk ortamları sevmesi nedeniyle hastalığın da daha çok soğuk kış aylarında görüldüğünü kaydetti. Grip hastalığının, virüsü taşıyan hasta kişilerle ve solunum yolu vasıtasıyla çok kolay ve hızlı bir şekilde bulaştığını dile getiren Dr. Odabaş, hastalığın kalabalık ortamlarda ve toplu yaşam alanlarında daha çabuk yayıldığını, hatta toplu salgınlara yol açabildiğini söyledi.
Grip hastalığının bağışıklık sistemi zayıf olan ve risk grubu olarak tanımlanan kişilerde daha ağır seyrettiğine işaret eden Dr. Odabaş, "Grip, çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki yaşlı kişilerle, kronik hastalığı bulunanlarda daha ağır seyreder. Bu kişiler bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle hastalığa daha kolay yakalanabilmekte ve hastalık da ağır bir şekilde seyretmekte, bazen ölümlere bile yol açabilmektedir. Bu nedenle bu gruptaki kişilerin grip aşısı olması, koruyucu olması bakımından çok önemlidir" dedi.
Grip hastalığının başlangıç ve bitiş süresinin bir hafta olduğunu ve bu sürede hastalığın tedavisi için anti-gribal ilaçlar kullanıldığını kaydeden Dr. Odabaş, tedavi sürecinde antibiyotik kullanılmaması ve ilaçların hekim tavsiyesiyle alınmasına dikkat çekti. Antibiyotiklerin, bilinenin aksine, gribe etkisi olmadığının altını çizen Dr. Odabaş, bu süreçte antibiyotik kullanılmasının sakıncalarına değinerek, "Türkiye'de çok fazla antibiyotik tüketimi var. Dolayısıyla vücuttaki bakteriler antibiyotiklere karşı direnç kazanıyor. Daha sonra gerçekten antibiyotiklerle tedavi edilebilecek bir hastalık ortaya çıktığında, bakterilerin kazandığı direnç nedeniyle ilaç etkisini gösteremiyor. Bu açıdan viral hastalıklarda antibiyotik kullanılmamalıdır. Ancak viral zeminde gelişen bakteriyal bir hastalık ortaya çıktığında tabii ki antibiyotik kullanılabilir. Bu nedenle hasta kişiler mutlaka bir hekime başvurmalıdırlar" diye konuştu.
Grip hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Yavuz Odabaş, "Gripten korunmak için sıkı giyinmek gerekir. Toplu yaşam alanlarından mümkün olduğunca uzak durulmalı, vücut direncini artırmak için bol sıvı alınmalı, dengeli beslenmeye ve temizliğe dikkat edilmeli, sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalı, uyku düzenine dikkat edilmeli ve özellikle risk grubundaki kişiler mutlaka aşılanmalıdır" dedi.
Gribin tedavi sürecinde de hastanın istirahat etmesi, bol sıvı alınması ve beslenmeye dikkat edilmesini tavsiye eden Dr. Odabaş, hekim kontrolünde kullanılacak ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla hastanın şikayet ve yakınmalarının da azaltılabileceğini ifade etti.
Türkiye genelinde olduğu gibi Trabzon'da da grip vakalarının önceki yıllara göre daha az görüldüğünü belirten Dr. Odabaş, bunun da hava sıcaklıklarının uzun süre mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını söyledi.

SAĞLIK Haberleri