Gürcistan'a gideceklere emniyetten uyarı

Sarp'tan kimlikle geçişlerin başlamasının ardından yaşanabilecek sorunlara karşı Rize Emniyet Müdürlüğü vatandaşlara uyarılarda bulundu

Rize İl Emniyet Müdürlüğü turistik gezi için Gürcistan’a gitmeyi düşünen Türk vatandaşlarının mağdur olmamaları için Gürcistan’da dikkat etmeleri gerekenler konusunda bir bilgilendirme çalışması yaparak bunu İl Emniyet Müdürlüğü’nün sitesinde yayınladı.
Gürcistan ile Türkiye arasında pasaportsuz geçişlerin başlamasının ardından sadece 1 TL ödeyip kimlik ile Gürcistan’a geçiş yapan Türk vatandaşlarının sayısı her geçen gün arıyor. Gürcistan’da cezaların Türkiye’ye kıyasla daha ağır olması, kural ihlali yapan Türk vatandaşlarının zor anlar yaşamasına neden oluyor. Rize İl Emniyet Müdürlüğü Gürcistan’a giden Türk vatandaşlarının mağdur olmaması için Gürcistan’da dikkat edilmesi gerekli konulan hakkında bir inceleme yaptı. Türkiye’nin Batum Konsolosluğu işbirliği ile yapılan çalışma, Rize İl Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlandı.
‘www.rizepol.tr’ isimli sitede yer alan uyarılarda Türk vatandaşlarından Gürcistan’a seyahatlerini kesinlikle yalnız gerçekleştirmemeleri istendi. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şöyle özetlendi.
“Pasaport veya kimlik kartı kişinin mutlaka yanında bulunmalı. Sadece kimlik kartı ile geçiş yapılmışsa fotoğraflı ikinci bir kimlik bulundurulmalı. Kimseden emanet paket gibi malzeme alınmamalı. Araçta veya kişi üzerinde ateşli silah ve mermi bulundurulmamalı. Geçiş yapılan aracın ruhsatı veya noter kanalı ile verilen vekaletname sürücünün adına ve üzerinde olmalı. Vekaletin İngilizce ve Gürcüce örnekleri bulundurulmalı.
Pasaportta, Gürcistan toprağı olan Abhazya’ya deniz yoluyla veya başka ülkeler üzerinden seyahat ettiğinizi gösteren damga veya mühür bulunduğu takdirde Gürcistan’a girişinizde para veya hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.”
Gürcistan’da uyulması gereken trafik kuralları ve cezaları ise şu şekilde:
“Gürcistan’da şehir içinde azami hız sınırı saatte 40 km’dir. Gürcistan’da emniyet kemeri takılması mecburidir. Gürcistan’da alkollü araç kullanmanın cezası 200 Lari’dir. Bu nedenle verilen para cezalarına itiraz etmek isteyen sürücülerin 1 saat içinde Batum’daki Eksper Dairesi’ne giderek test yaptırmaları gerekmektedir. Alkollü araç kullanmanın tekrarı durumunda 1 yıl süreyle araç kullanma yasağı getirilebilir. Hız sınırı ihlalinin cezası 100 Lari, kemer takmamanın cezası 40 Lari, hayvana, direğe veya ağaca çarpmanın cezası 250 Lari’dir.”
Gürcistan gümrüğünde dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlar:
“Yanınızda 30 bin Lari veya üzerindeki bir meblağa tekabül eden Türk Lirası veya döviz bulunduğu takdirde, gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak beyan ediniz. Beyan edilmeyen nakit paranıza el konulacaktır. Et ve süt ürünlerinin Gürcistan’a sokulması kesinlikle yasaktır. Araçla seyahat eden yolcuların ayda 1 defaya mahsus olmak üzere toplam 500 Lari değerinde azami 30 kilogram ağırlığındaki ticari mahiyet taşımayan eşyayı, saklanmamış olmak kaydıyla, vergilerden muaf olarak Gürcistan’a getirmeleri mümkündür. Gümrük memurlarının talimatlarını yerine getirmeyen veya itiraz eden yolculara bin Lari para cezası uygulanmaktadır.”
 

Artvin Haberleri