Karadeniz Bölgesi'nde fındık toplama çalışmaları tüm hızı ile sürüyor. İl ve ilçelerde büyük bir sessizlik gözlenirken fındığın kendine özgü ekonomik hareketliliği komşu ülkeleri de cezbetmişe benziyor.
Bölgeye fındık toplamak için Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin yanı sıra sınır ötesinden de işçi geliyor. Gürcistan'dan bu amaçla gelen işçilerin günlük yevmiyesi 25 yeni lira. 'Gürcü gurbetçiler' ilk kez 3 yıl önce fındık toplamaya gelmiş. Aldıkları ücretten memnun oldukları için sayı da her sene artmış. 35 kişilik bir ekiple Karadeniz'e gelen ekibin 7'si aynı bahçede fındık topluyor. Hep birlikte iş bulamadıkları için geriye kalanları da başka yörelere dağılmış. 54 yaşındaki Vijor Guliadze, ilk kez bu sene gelenler arasında. Hasta olan eşi ve gelininin tedavi masraflarını karşılamak için Ordu'nun yolunu tutmuş. Aslında inşaat ustasıymış. Ama çalışacak iş bulamamış. "Türkiye'de hem iş var hem ücretler bizim oraya göre iyi." diyor. Bahçe sahipleri de gürcü çalışanların performansından oldukça memnun. İşveren Hicabi Otur düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Adamlar babayiğit çıktı, çok iyi fındık topluyorlar. Dil farklılığı zorluk çıkarsa da aşıyoruz."
İlk kez gelenler arasındaki bir diğer isim 56 yaşındaki Kurami Durdiadze. Rusya'da inşaat işçisi olarak çalışıyormuş. Ancak Gürcistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri yüzünden işinden olmuş. Ülkesinde iş bulamamaktan yakınıyor: "Çalışmak için buraya geldim. Çünkü benden ekmek bekleyen hanım ve çocuklar var. Burada şartlar iyi, insanların davranışı da iyi. Sizin burada 1 kilo fındığın kilosu 5 lira. Bizim orada ise 1 kilo fındık 1,2 lira. Bu nedenle buraya çalışmak için geldim." 47 yaşındaki Ziyaz Saladze de Ordu'daki 7 kişilik ekibin içinde. Okula gidecek çocuğunun masrafını karşılamak için fındık işçisi olmuş. "Türkiye'ye bize sahip çıktığı için çok yaşa diyorum, Türkiye çok yaşasın. Burası çok iyi, iş de var çalıştığının karşılığı da var. Bize de çok güzel davranıyorlar. Ben iş olduktan sonra her şeyi yaparım, eğer işçi arayan varsa haber verebilirler." diye konuşuyor.
Bahçe sahibi Hicabi Otur da ilk kez çalıştırdığı Gürcü işçilerden memnun. "Adamlar babayiğit çıktı, çok iyi fındık topluyorlar. Bu sene mahsul biraz noksan ama randımanı iyi gelecek. Ben 5 YTL'lik fiyattan da memnunum hele Gürcistan'dan gelen işçilerin halini gördükten sonra." diyor. Özer Otur da babasına hak veriyor. "Dil farklılığı sebebiyle anlaşmak zor oluyor ama onlar da yavaş yavaş Türkçe öğrenmeye başladılar. O sorun da çözülüyor." diyen Otur, her iki tarafın birbirinden memnun olduğunu aktarıyor.
Zaman