CENGİZ YILDIRIM
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, beraberinde İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Gültekin ve il yönetim kurulu üyeleriyle Pazar’da temaslarda bulundu.
Sabah, Pazar Öğretmenlerevi’nde Pazar muhtarlar derneği tarafından tertiplenen kahvaltılı toplantıya katılan Karal, ardından da sırasıyla Irmak köyü, Sessizdere, Tütüncüler, Kocaköprü, Balıkçılar köylerinde incelemelerde bulundu.
Öğretmenlerevi’ndeki toplantıda Pazar Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Avcı, Karal’a sorun ve istekleriyle ilgili bir de dosya sundu.
Çayla ilgili alınacak kararlarla yeni bir atmosfere girilecek!
Pazar Öğretmenlerevi’ndeki toplantıda önemli konulara değinen Milletvekili Karal, özellikle çay konusunda üstü kapalı açıklamalarda bulundu.
Çayla ilgili Tarım Bakanlığı nezdinde çok önemli toplantılar yaptıklarını söyleyen Karal, “Rize’nin dağını taşını altınla kaplasak bu bir tarafa, çayla ilgili mesele diğer tarafa olduğunu biliyoruz. Çayın önündeki engelleri aşma anlamında çok geniş çaplı çalışmalar yapıyoruz. Tarım Bakanlığı nezdinde çok önemli toplantılar yapıyoruz. Çok önemli aşamalar katettik. İnşallah inanıyorum ki çay sektörüyle ilgili önümüzdeki dönemler alacağımız kararlarla çok daha farklı atmosfere gireceğiz. Bunun teferruatına girmiyorum, ayrıntılarını kararlar netleştikten sonra açıklarız.” ifadelerini kullandı.
Rizeli köyde değil kaloriferli, asansörlü dairede oturmaya alıştı!
Hasan Karal, Rize’nin mevcut 348 köyünün tamamını 2013 yılında gezmeyi planladıklarını kaydederek, “Sorunları inceleyerek köylere gelen hizmetleri yerinde görmek, varsa aksaklıkları mahallinde tespit ederek gerekli müdahalelerde bulunmak amacıyla istişare amaçlı bu ziyaretleri yapıyoruz. İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Gültekin Bey başta olmak üzere ilçedeki meclis üyeleri ile teşkilat başkanlarımızla beraber gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerde yol ve su problemleri öncelikli konumuzdur. 2005’’ten beri Rize’mizin köylerine KÖYDES ve Özel İdare’den 250 trilyonluk yatırım yapıldı. Bu paralar amacına uygun kullanıldı mı dersek, belki kahir ekseriyette kullanıldı ama kullanılmayan yerler de oldu. Dolayısıyla bizim görüp edindiğimiz izlenim, maalesef yatırımların hakkıyla uygulanabilmesi için gerekli takibin tam anlamıyla yapılmadığını görüyoruz. Zaten köylerimizde kimse kalmadı. İnsanlarımızın çoğunluğu şehirlerde yaşamaya başladı. Rize’nin köylerinin yüzde 96’sı kışın şehirde yaşıyor. Deyim yerindeyse kaloriferli ve asansörlü dairede oturmaya alıştık. Köye oturmak biraz bize zor geliyor. Bu nedenle köydeki yatırımları köyde muhtarlar takip ediyor. Onlar da fazla köyde durmayınca iş müteahhidin insafına kalıyor. Biraz insaflıysa işini düzgün yapıyor. Ama bakıyorsun öyle köylere gidiyoruz ki daha 1-2 sene önce dökülen beton sökülmeye başlamış. Özellikle bu son su ihaleleriyle yapılan eksiklikleri görüyoruz. Bunları gezip gördüğümüzde Ankara’dan bin bir zorluklarla koparılan bu paraların hakkıyla yerine getirilebilmesi ve icraata dönüştürülebilmesi için hep beraber bir takip sistemi oluşturalım. Bu ziyaretlerimizin başlıca amacı bu.” dedi.
Başbakandan Karadeniz’e ayrımcılık yapmasını istedik!
Milletvekili Karal, Başbakan’a, Karadeniz milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, bölgenin coğrafi yapısından kaynaklanan zorluklar nedeniyle pozitif bir ayrımcılık yapması yönünde talepleri olduğunu dile getirerek, “Orta ve Doğu Karadeniz’i içine alan bu yağışlı ve engebeli bölge için Başbakanımız KÖYDES’le alakalı paraların diğer bölgelere oranla biraz daha fazla gönderilmesi için gerekli talimatları verdi. Arkadaşlarımızın bana verdiği bilgiye göre bu yıl eski parayla 33 trilyon bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Şu anda en öneli meselemiz sudur. Zaten İl Genel meclisimiz 2012’yi su yılı ilan etmişti. Dışarıdan bakıldığında Rize yağışlı bir il olduğu için su sorunu yok diye bilinirdi ama maalesef Rize’de çok ciddi bir su sorunu var. Lokal olarak elde edilen köy sularının yüzde 69’unun bozuk çıktığı belirlendi. Biz lokal değil de merkezi ve ana kaynaklardan su ihtiyacını karşılayıcı çalışmalar yapıyoruz. Bugün de Pazar’ın köylerinde ve 2013 yılının tamamında tüm köylerimizde bu anlamda incelemelerimizi devam ettireceğiz.” şeklinde konuştu.
Rize’de bizim dönemde fakülte kurulan ilk ilçe Pazar oldu
Pazar’ın kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Karal, “Hemen her alanda birçok yatırımı Pazar’da gerçekleştirdik. En son yüksekokulun ardından fakülte açtık. Bizden önce Çayeli’nde bir tek eğitim fakültesi vardı. Bizim dönemimizde ilçelerde açtığımız tek fakülte Pazar’dadır. Bunun kıymetini iyi bilmek, desteklemek lazım. Bu anlamda STK’lara, muhtarlar derneğine önemli görevler düşmektedir.” ifadelerini kullandı.
Hemşin ve Çamlıhemşin halkı kentsel dönüşüme karşı çıktı!
Sahil kesiminde transit yolun geçmesiyle şehirlerin arka yüzlerindeki çirkinliğin biraz daha öne çıktığını söyleyen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, “Pazar Belediye Başkanımızla da zaman zaman konuşuyoruz. Hükümetimizin başlattığı kentsel yenileme çalışmalarından her şehrin faydalanması lazım. Pazar’dan da bu yönde istek gelirse TOKİ’yi göndeririz ve kenti yeniden düzene sokarız. Halkın desteği çok önemli. Hemşin ve Çamlıhemşin’de kentsel dönüşüm anlamında halktan yeterli destek gelmediği için mesafe alamadık. Muvafakat vermediler. Halka rağmen iş yapamıyorsunuz. Devlet belki kafasına koyduğunu yapar ancak bu da seneler sürer. Biz istiyoruz ki sağlığımızda daha güzel kentlerde yaşayalım. Ama maalesef, bu işi sekteye uğratanlar oluyor” dedi.
Karal, daha sonra beraberindeki Belediye Başkanı Ahmet Basa, AK Parti İlçe Başkanı Adem Yıldız, İl Genel meclisi Üyesi Rasim Çorbacı ve partililerle beraber Pazar’ın Irmak, Sessizdere, Tütüncüler, Kocaköprü ve Balıkçılar köylerinde incelemelerde bulundu. Karal’ın programı akşam geç saatlerde sona erdi.