Henüz tatile çıkmayanlar için:

D. Karadeniz, bozulmamış doğal yapısı, rafting ve trekking parkurları, yaylaları, boğa güreşleri ve tarihi eserleriyle nefis tatil imkanları sunuyor:

Doğu Karadeniz, henüz tatil için bir programı olmayanlara değişik alternatifler sunuyor.

Tatilini, Doğu Karadeniz turu yaparak geçirmek isteyenler için; Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun'un turistik güzellikleri:

TRABZON

Tatilini, tarihi ve kültürel mekânları gezerek geçirmek isteyenler için Trabzon'da ilk akla gelen mekan, dünyaca ünlü Sümela Manastırı...

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırlarındaki Altındere Vadisi'ne hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde kurulan Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' olarak anılıyor. Varlığını 13. yüzyıldan itibaren sürdüren manastır, yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettiği mekânların başında yer alıyor.

Atatürk'ün 1934 ve 1937 yıllarında Trabzon'u ziyaretinde konakladığı çam korusu içindeki Atatürk Köşkü de Trabzon Belediyesince dekore edilerek müze haline getirilmiş. Müze, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Bununla birlikte kent merkezindeki Ayasofya ve Trabzon Müzeleri de gezilmesi gereken mekânlar arasında.

Tatilini Doğu Karadeniz'in eşsiz doğasında dinlenip aynı zamanda doğa sporlarıyla geçirmek isteyenler için ise dünyaca ünlü Uzungöl eşsiz olanaklar sunuyor.

Trabzon'a 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, yeşili, yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, trekking, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara geziler düzenleme fırsatı da sağlıyor.

Trabzon'un hemen hemen bütün ilçelerine bağlı yaylalarda trekking ve cip safari için uygun alanlar bulunuyor. Çeşitli turizm şirketleri, tatilini bu yönde geçirmek isteyenler için tur programları düzenlerken, TEMA Vakfı Temsilciliği ile kentteki dağcılık kulüpleri de her hafta sonu gezi programları organize ediyor. 

RİZE 

Doğu Karadeniz'in önemli şehirlerinden biri olan Rize de rafting, heliski, yürüyüş ve dağcılıkla ilgilenenler ile kuş gözlemciliğine meraklı olanlar için eşsiz seçenekler ortaya koyuyor.

Fırtına ve İyidere dereleri, rafting için uygun mekanlar arasında bulunurken, Kaçkar Dağları, dağcılıkla ilgilenenlerin tercihleri arasında yer alıyor.

İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası, muhteşem doğası ve dünyaca ünlü Anzer balının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe ev sahipliği yapıyor.



Ayder Yaylası ve çevresindeki birçok yaylayı içine alan 550 hektarlık Kaçkar Milli Parkı ise sadece Doğu Karadeniz'de bulunan dağ horozu ve çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşam alanı olma özelliğini taşıyor.

ARTVİN

Doğu Karadeniz'in Gürcistan sınırında bulunan ve iki dağ arasında kurulu şehri Artvin, yeşil doğası ve tarihi eserleriyle görülmesi gereken iller arasında bulunuyor.

Artvin'deki Çoruh Nehri, Türkiye'nin debisi en yüksek nehri olma özelliğiyle yöreye her yıl rafting yapmak üzere gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Bayburt'tan başlayarak İspir ve Yusufeli güzergahıyla Artvin'den geçen 260 kilometre uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılabiliyor.

Artvin'in Şavşat ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Karagöl, yol güzergahındaki Meşeli ve Veliköy köylerindeki ahşap işlemeli geleneksel Şavşat evleri ve eşsiz manzarasıyla büyük kentlerin yoğunluğundan bunalanlar için ideal mekanlardan biri.

Artvin merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan Hatila Milli Parkı'nda çadırla, karavanla ve belirli kapasitelere sahip bungalov tipi doğal ortamla uyumlu tesislerde konaklanabiliyor.

Borçka ilçesine bağlı Camili yöresi UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı koruma alanı içinde bulunuyor. Camili, doğal yapısıyla bakir, korunması gereken peyzaj, ekosistemler, hayvan ve bitki türleri bakımından oldukça zengin.

Yaz aylarında hemen hemen her hafta sonu bir şenlik ve festivalin yapıldığı Artvin ve ilçelerinde düzenlenen boğa güreşleri, turistlerin ilgisini çekiyor.

GİRESUN 

Giresun, Doğu Karadeniz'de üzerinde insan yaşayabilen tek ada olan Giresun Adası, Giresun Kalesi ve eşsiz güzellikteki yaylalarıyla turizmden hak ettiği payı almayı bekliyor.

Kıyıdan 5 mil mesafede bulunan ve yaklaşık 40 dönüm alana sahip adada manastır, gözetleme kulesi, dev şarap fıçıları ve surlar gibi tarihi kalıntılar bulunuyor.

Mitolojide Aretias Adası olarak geçen Giresun Adası, 2. derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

Kenti ikiyi bölen ve yarımada üzerinde bulunan Giresun Kalesi, yürüyüş ve piknik yapmak için uygun bir yapıya sahipken, kalenin en yüksek noktasında Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa'nın anıt mezarı bulunuyor.

Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylaları ise doğal güzellikleri ve yayla şenlikleriyle turistlerin ilgisini çeken mekanlar arasında yer alırken, yaylalar yürüyüş tutkunlarına farklı seçenekler sunuyor.

YÖREDEN ESİNTİLER Haberleri