Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) bütün sigortalıların serbest eczanelerden indirimli ilaç almasını sağlayan protokolü iptal ettiğini duyurması, vatandaşı zor durumda bıraktı.
Hastane köşelerinde yeniden ilaç kuyruğuna girmek istemeyen sigortalılar, gözlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) çevirdi.
Bunun üzerine SGK'dan adeta yüreklere su serpen bir açıklama geldi. Her yıl yenilenen protokol öncesi TEB'in yaptığı 'parayla ilaç alma dönemi başlayacak' tehdidinden rahatsız olan kurum, örgütü devreden çıkaracak sistem geliştirdi. İnternetten imzalanabilecek bir sözleşme hazırlayan SGK, TEB ve eczacı odalarının uzlaşmaz tutumlarını sürdürmeleri halinde sistemi devreye sokarak artık eczacıları tek tek muhatap alabilecek. Böylece eczaneler, birlikten bağımsız olarak kurumun sitesine girerek anlaşmalarını yenileyebilecek. Üstelik TEB'e 250-500 TL arasındaki sözleşme bedelini ödemekten kurtulacak. Sigortalı vatandaş da ilacını parayla alma tehlikesiyle karşı karşıya kalmayacak. TEB ile SGK arasında yapılan ilaç alım protokolü, 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla sona erdi. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, dünkü açıklamasında, sözleşmeyi 1 Ocak 2009 itibarıyla feshettiklerini, 2 Şubat'tan itibaren ilaç paralarının cepten ödeneceğini duyurmuştu.
Son olarak 'ilaç alım protokolü'nü feshettiklerini açıkladı. Milyonlarca hastayı ve binlerce eczaneyi mağdur edecek bu açıklamanın hukuken ve fiilen hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetimi, yeni bir çalışma başlattı. Birlikle her yıl protokol yenileme sorunu yaşamamak için eczacıları tek tek muhatap alabilecek. Kurum, ilaç alım protokolünü e-sözleşme haline getirerek, internetten ücretsiz olarak imzalanmasını sağlayacak teknik altyapıyı tamamladı. Artık eczacılar, bireysel olarak istedikleri an web ortamında SGK ile sözleşme yapabilecek. 22 bin 576 eczaneyi yakından ilgilendiren e-sözleşme dönemi başladığında, eczaneler mevcut provizyon sisteminin altyapısı üzerinden birkaç saniyede sözleşme yapabilecek. Ayrıca otomasyon sisteminden sözleşmelerin tahsilat girişi gibi çalışmalar da yapılabilecek. Böylece keyfi uygulamalar ortadan kalkacak. Uzlaşmazlıklar sürerse, e-sözleşmenin her an devreye alınabileceği ifade ediliyor.
Sağlık araştırmacısı Dr. Hasan Avşar, TEB'i devreden çıkaracak yeni düzenlemeyi desteklediğini söylüyor: "e-sözleşme butonunun provizyon sistemine konulmasıyla ilaç ödemelerinin yüzde 90'ını SGK'dan alan eczaneler sözleşmelerini sürdürecek. Bu sayede hastalar SGK ile sözleşmeli bütün serbest eczanelerden ilaçlarını almaya devam edecek." e-sözleşme ile bire bir anlaşma yapılmasının hukuken sorun teşkil etmeyeceğini belirten Avşar, 2008'deki Sağlık Uygulamaları Tebliği ve Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'ne göre 'Türk Eczacılar Birliği ile anlaşmalar yapılır' maddesinin kaldırıldığını kaydediyor.
TEB, sözleşme bedeli alıyor
Ecza-Bir Genel Sekreteri Mehmet Şahin ise ilaç alım protokolü sözleşmesi için eczacılardan tahsil edilen yüklü miktardaki paralara dikkat çekiyor. Haklarını savunduğunu iddia eden TEB ve odaların 2008'de eczanelerden 250-500 TL arasında sözleşme satış bedeli aldığını vurguluyor. Hasan Avşar da maliyeti 5 TL'yi geçmeyecek formlar için 250-500 TL aldığını aktarıyor. İstanbul Avrupa yakasından bir eczacı, sözleşme için alınan parayı doğruluyor. 2008'de önce 500 TL talep edildiğini anlatan eczacı, şunları söylüyor: "Sonra 250 TL aldılar. Bu paralar eczacılar odasınca alınıyor. Geçen yıl bu bedel 150 TL idi. SGK elektronik sözleşmeye geçerse, eczacılar yükten de kurtulacak. Protokol için eczacı odasına ve kuruma gitmek zorunda kalmayacağız." TEB'in topladığı sözleşme bedeli, yıllık 5,5-11,2 milyon TL'yi buluyor.