İMF her şeye zam istedi!

Yaklaşık 10 gündür Ankara’da temaslarını sürdüren IMF heyeti, Elektriğe zam yapın, işçileri kadroya almayın gibi daha bir sürü şey istedi...

Heyet, hükümete daha kontrollü harcama yapması uyarısında bulundu ve yapılan harcamaların bütçe büyüklüklerine sığmama ihtimali olduğuna dikkat çekerek önlem istedi.
Özellikle, teşvik kapsamının genişletilmesi, geçici işçilerin kadroya alınması gibi yük getirecek yeni adımlar atılmaması gerektiği vurgulandı. Bu uygulamalardan kaynaklanan 1 milyar YTL’nin üzerindeki yükün karşılanması içinse cari harcamalardan ve yatırım ödeneklerinden tasarruf yapılması gündeme geldi.
KDV İNDİRİMİ SINIRLI OLACAK
Bu durumda gıdada KDV indiriminin çok sınırlı olarak uygulanabileceği belirtildi. KDV indiriminin maliyet getirme riski olmayan çocuk maması, sıvılaştırılmış şeker ve tuz gibi birkaç üründe kalması bekleniyor. Diğer sektörlerdeki KDV indirimi şu aşamada mümkün görünmüyor.
‘ELEKTRİKTE YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE ZAMMA İHTİYAÇ VAR’
Enerji kitlerinin mali tablosunun hızla bozulmaya devam ettiğine dikkat çeken IMF heyeti, TEDAŞ’ın özelleştirme fonuyla ayakta kaldığını hatırlattı. Ancak iki yıldır özelleştirme gelirinin de oldukça azaldığının altı çizilerek, sürdürülebilir maliyet ve fiyat politikası için elektrikte yüzde 10’un üzerinde zamma ihtiyaç olduğu kaydedildi.
ONURUNU ÇİĞNETMEYEN YOKSUL ÜLKE
Angola, IMF’ye kapıyı gösterdi
Afrika’nın yoksul ülkelerinden Angola, Uluslararası Para Fonu’nun yardımına ihtiyacı olmadığını bildirdi.
Angola’da yayımlanan Journal de Angola gazetesinin haberine göre, Maliye Bakanı Jose Pedro de Morais, IMF’ye gönderdiği mektupta, IMF’nin hazırlayacağı bir ekonomik programın Angola’nın şu ana dek sağlamış olduğu ekonomik ve sosyal istikrarın korunmasına yaramayacağını belirtti.
Angola hükümetinin IMF’nin verilecek kredileri siyasal reformlar yapılması şartına bağlamasından rahatsız olduğu kaydediliyor.
Gözlemciler, yıllarca dünyanın en yoksul ülkeleri arasında sayılan Angola’nın ülkeyi çöküşün eşiğine getiren iç savaşı sona erdirdikten sonra, başlıca ihraç ürünü olan petrolün uluslararası fiyatlarının yükselmesi ve özellikle Çin olmak üzere üçüncü dünya ülkeleriyle kurduğu elverişli mali ilişkiler sayesinde batıya bağımlılıktan kurtulmaya başladığını bildiriyorlar.

YURT VE DÜNYA Haberleri