İnsanlık yavaş yavaş ölecek!

Nükleer Kış teorisini dahi gölgede bırakacak yeni bir çalışmaya göre, küçük çaplı bölgesel bir nükleer savaş dahi Dünya’yı yok etmeye yetecek.

İklim ve nüfus modellemeleri, iki komşu ülke arasındaki bir savaşta nükleer silah kullanılması halinde anında milyonlarca insanın öleceğini gösteriyor. Nükleer savaşı takip eden saatlerde ise nükleer bulut tüm yeryüzünü kaplayarak Dünya’nın yapay bir kışa girmesine neden olacak, hava sıcaklığı aniden düşecek ve küresel bir kıtlık başlayacak. Tahminlere göre küresel sıcaklık ilk 3 yılda 1.25 santigrat derece düşecek ve bu soğuk dereceler uzun yıllar sürecek.

San Francisco’da düzenlenen ABD Jeofizik Birliği’nin (American Geophysical Union) toplantısında sunulan rapor nükleer savaşın iklimsel etkilerini irdeliyor. University of Colorado-Boulder’dan Brian Toon ve University of California-Los Angeles’den Richard Turco’nun yürüttüğü araştırmada, iki ülke arasında 100 adet Hiroşima büyüklüğünde bomba atıldığı varsayılıyor. Patlamaya olan uzaklıkla nüfus yoğunluğu karşılaştırıldığında, bilim insanları şu sonuca varıyor. Nükleer savaş İsrail’de çıkarsa 3, Çin’de 17, ABD’de 4 milyon insanın ölümüne neden olacak.

DEV KÜRESEL YANGIN
Araştırmada orta kuşakta meydana gelecek bir nükleer savaşta, atom bombalarının patlamasıyla tahta, plastik ve petrol ürünlerinin de alev alacağı düşünülüyor. Bu dev yangının 5 milyon ton hacminde bir duman çıkaracağı ve dumanın küresel sıcaklığı 1.25 santigrat derece düşürmesi bekleniyor. Yangından çıkan dumanın en az 10 yıl atmosferin stratosfer tabakasında kalacağı öngörülüyor. Bu oluşum bazı bölgelerde Lokal Buz devri adı verilen soğuk hava koşulları meydana getirecek.Ayrıca Ozon Tabakası da yüzde 20 küçülecek.

NÜKLEER KIŞ GERÇEK OLMASIN
Bu senaryo 1980’lerde ortaya atılan ‘Nükleer Kış’ teorisini akıllara getiriyor. Nükleer Kış teorisine göre, süpergüçler arasındaki muhtemel atom savaşında ortaya çıkacak olan nükleer bulut Güneş’i bloke edecek ve Dünya’yı soğukta bırakacaktı. Soğuyan yerkürede tarım ürünleri yetişemeyecek, küresel kıtlık yaşanacak ve Dünya nüfusunun yüzde 90’ı yok olacaktı. Yeni senaryo bu kehaneti bir adım öteye götürüyor, şöyle ki; bilim insanları Dünya’nın Nükleer Kış’ı yaşaması süpergüçler arasında atom savaşına gerek olmadığı, bölgesel bir nükleer savaşın dahi bu felaketi Dünya’ya yaşatmaya yeteceğini vurguluyor.

SOĞUK SAVAŞ’IN YERİNİ BÖLGESEL KRİZLER ALDI
Ünlü ABD’li astrofizikçi Carl Sagan ve meslektaşları 1983 yılında, ABD ile Sovyetler Birliği arasında meydana gelecek bir nükleer savaşı Dünya için sonuçlarını irdelemek için ‘Nükleer Kış’ adlı teoriyi öne sürmüştü.

Carl Sagan.

Soğuk Savaş’tan bu yana süpergüçlerin nükleer cephanesi önemli oranda azaltıldı. Ancak gerek İran gerekse Kuzey Kore’nin nükleer silah edinme hırsları nedeniyle ‘Nükleer Kış’ kehanetleri bilim dünyasına girdi. Hindistan-Pakistan, Kuzey Kore-Japonya ve İsrail-İran arasında çıkması muhtemel bölgesel nükleer savaşları Nükleer Kış teorisini yeniden gündeme getirdi.

HANGİ ÜLKEDEN KAÇ KİŞİ ÖLECEK
Bilgisayar modellemelerinde patlamadan uzaklığa göre nüfus yoğunluğu hesabıyla kaç kişinin nükleer savaşın ilk günlerinde yaşamını yitireceği tahmin ediliyor.
Çin: 16.716.000
Hindistan: 12.424.000
Pakistan: 9.171.000
Brezilya: 7.962.000
Mısır: 7.834.000
İran: 7.431.000
Rusya: 6.273.000
Japonya: 5.890.000
Arjantin: 4.337.000
ABD: 4.056.000
Fransa: 3.509.000
İngiltere: 2.891.000
İsrail: 2.594.000
ntv

BİLİM - TEKNOLOJİ Haberleri

İnternetteki zararlı içeriklere sıkı takip!
WhatsApp'tan koronavirüs kararı: Mesaj iletimi sınırlandırıldı
FOTOĞRAFÇILIKTA DEVRİM!
VERİLER DENİZ ALTINA!
TELEFONUNUZUN ŞARJI TÜKENMESİN!