Lenkerani, yeni ilâcın tanıtımı için İmam Humeyni Hastanesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "İranlı bilim adamlarının 7 yıllık çalışma sonucunda, dünyada ilk kez, şeker hastalarının ayaklarındaki yaraların tedavisinde kullanılan Anjipars adlı bitkisel bir ilâç geliştirdiklerini" bildirdi.
"Genç bilim adamlarımızla gurur duyuyoruz" diyen Lenkerani, geliştirilen ilâcı önce iç, daha sonra da dünya piyasasına sunacaklarını kaydetti.
İran Sağlık Bakanı, yeni ilacın sadece şeker hastalarında oluşan yaralar için geliştirildiğini, ancak vücutta oluşan diğer yaraların tedavisinde de kullanılabileceğini söyledi.
Şeker hastalığının bütün dünyada olduğu gibi İran'da da arttığını kaydeden Lenkerani, hastalığın ilerlemesi durumunda ayaklarda yaralar çıktığını, daha da ilerlemesi durumunda ayağın kesilmesinin söz konusu olduğunu anlattı.
İran'da yaklaşık 3 milyon şeker hastası bulunduğunu bildiren Lenkerani, bunlardan yılda 500 bininin ayağında yara çıkma tehlikesi bulunduğunu, 75 bin kişinin ayağında yara çıktığını, 10 bin şeker hastasının ise bu yüzden ayağının kesildiğini kaydetti.
Lenkerani, dünya genelinde ise yılda yaklaşık bir milyon kişinin şeker hastalığı yüzünden ayağını kaybettiğini belirtti.
Dünyada yaklaşık 150 milyon şeker hastası bulunduğu, bu sayının 2025 yılında 300 milyonu geçeceği ifade ediliyor.