28 Şubat post-modern darbesinin ordu içindeki siyasi karargahı olan Batı Çalışma Grubu'nun bir benzeri Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) adıyla 2002'den beri Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapıyor. CÇG'nin kurucusu ise Şener Eruygur.
Haber: Mehmet Baransu/Taraf
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) siyaseti ve sivil toplumu yönlendirme çabasını, Cumhuriyet Çalışma Grubu adlı merkezden yürütüyor.
Taraf Gazetesi'nin Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bir yetkiliden edindiği ayrıntılı bilgiler ve resmi brifing CD'leri, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun, 28 Şubat post-modern darbesinin ordu içindeki siyasi karargahı olan Batı Çalışma Grubu'nun yerini aldığını ortaya koyuyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Batı Çalışma Grubu'nun lağvedilmesinden sonra kurulan Cumhuriyet Çalışma Grubu 2002'den beri aktif.
JANDARMA BÜNYESİNDE
Kanuni dayanağı olmayan ve TSK'nın resmi teşkilat şemasında yer almayan Cumhuriyet Çalışma Grubu, Ak Parti'nin 3 Kasım 2002 seçimlerinde Anayasa'yı değiştirecek çoğunlukla iktidara gelmesinin hemen ardından kurulmuş.
Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı'na atanmasının ardından, Jandarma İstihbarat Başkanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan ve Eruygur'un 2004'te emekli olması sonrasında da faaliyetini sürdüren Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun etkinlik alanı, Jandarma'nın görev ve sorumluluklarını aşarak, doğrudan siyasi bir nitelik taşıyor.
HERKESİ FİŞLEMİŞLER
2003 başından itibaren bir dizi etkinliğe, rapora, ve oluşuma imza atan Cumhuriyet Çalışma Grubu, Türkiye çapında tüm illerde kişi, kurum, okullar, sivil toplum örgütleri, işyeri sahipleri ile bazı kamu birimleri ve burada çalışan kişileri de fişlemiş.
Fişleme amacıyla, üniversite öğretim görevlilerinden sivil toplum kurumu yöneticilerine kadar birçok sivil kişiden sağlanan dosyalar ve şahıslara ilişkin özel bilgiler, Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nda raporlaştırılmış. Taraf, bu raporların bir bölümünü elde etti.
SİVİL TOPLUM OPERASYONU
Cumhuriyet Çalışma Grubu, fişlemelerin yanı sıra sivil siyasete müdahale niteliğinde bir dizi olayı ve oluşumu da bizzat planlamış ve gerçekleştirmiş.
Taraf'ın elindeki Cumhuriyet Çalışma Grubu Devre Raporları, Jandarma Genel Komutanlığı Planlama Koordinasyon ve Güvenlik Dairesi'nin yönlendirilmesiyle oluşturulan Ulusal Birlik Hareketi Sivil Toplum Kuruluşu Platformu adlı çalışmaya ilişkin ayrıntılı bilgiler içeriyor.
Bu oluşumla ilgili 140'ın üzerinde rapor ve çalışma mevcut.
Ulusal Birlik Hareketi'nin bizzat dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından kurdurulduğu ve Cumhuriyet Çalışma Grubu'nda alınan sivil toplum eylem kararları kapsamında, 225 ayrı sivil toplum kuruluşunun Ulusal Birlik Hareketi'yle işbirliğinin sağlandığı bu raporlarda belirtiliyor.
CUMHURİYET MİTİNGLERİ
Eruygur'un emekli olduktan sonra da Ulusal Birlik Hareketi'yle ilişkisini, sürdürdüğü ve başta 2007'deki Cumhuriyet Mitingleri olmak üzere, benzer organizasyonların Cumhuriyet Çalışma Grubu'nca yönlendirildiği de değerlendirme raporlarında açık bir şekilde görülüyor.
Cumhuriyet Çalışma Grubu Devre Raporları'nda ayrıca Türkiye'nin sorunları arasında Avrupa Birliği ilişkileri, Avrupa Birliği ilerleme raporları, ders kitaplarındaki insan hakları projeleri gibi başlıklar sıralanıyor.