Muhammet KAÇAR - Fırtına vadisi ve Kaçkar dağlarını kapsayan Avrupa Birliği destekli Ekodiyalog Eğitim Projesi bin 350 rakımlı Ayder yaylasında start aldı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyanın biyolojik çeşitliliği açısından özel önleme sahip 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan ve Uluslar arası koruma örgütü (Conservation International) tarafından da yer yüzünün en önemli biyolojik çeşitliliğine sahip ve tehdit altındaki 34 sıcak bölge arasında değerlendirilen Fırtına vadisini de kapsayan Kaçkar Dağlarında Avrupa Birliği destekli Ekodiyalog eğitim projesi başladı. Bölgedeki yerel tur rehberleri, Turizm işletmeleri, Turizm müdürlüğü çalışanları ile Orman ve Çevre müdürlüğü personelinin katılımı ile Sis otelde başlayan proje kapsamında katılımcıların Ekoturizm ve çevre konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
Proje bir hafta boyunca devam edecek
Karadeniz Çevre Derneği Başkanı ve Avrupa Birliği Proje Koortinatörü Yaşar Yeğen, Ekodiyalog projesinin amacının, ekoturizm alanında sivil toplum ve kamu sektörü arasında kalıcı bir iş birliği mekzanizması oluşturmak olduğunu belirterek “Olumsuz çevresel ve sosyo-kültürel etkilerin minimuma indirgemesi için etkinliklerin hem turistler hem de yerel halkın sorumluluğunda düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda yöre insanını bilgilendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“Heliski, kaçak avcılığı bitirdi”
Toplantıda söz alan Çamlıhemşin Belediye Başkanı Yaşar Metin Kesimal, Heliski sporunun doğal yaşama zarar verdiği iddialarının bilimsel bir dayanağı olmadığını belirterek “Bilim adamlarını davet edip bu konuda çalışma yapılması lazım. Bu spor hakkında bilimsel bir bilgisi olmayanlar şikayet yoluna gidiyor. Eğer bilimsel bir tespitle zararı olduğu ortaya konursa Heliski yapılmasın, Ama bilimsel tespitler olmadan eleştiri yapmak doğru değil. Bölgemizde 3–4 yıl önce maalesef kaçak avcılık yapılıyordu. Yaban hayatı ciddi tehlike altındaydı. Ama Heliski sporu sayesinde yapılan Helikopter uçuşlarından tedirgin olan avcılar yakalanma korkusuyla artık avlanma yapamıyor. Heliski kaçak avcılığı bitirdi. Yaban hayatı kendisini tehdit etmeyen seslerden ürkmez” diye konuştu.
“Ayder’de kış turizmi canlandı”
Doğan Haşimoğlu ise yaptığı konuşmada Heliski sporu sayesinde bölgede kış turizminin canlandığını belirterek “Ben 46 yaşındayım. 12 yaşından beri Ayder’de işletmecilik yapıyorum. Eskiden kışın yaya olarak kendi imkânlarımızla buraya gelirdik. O dönemlerde Ayder’ de kaçak avlanma vardı. Bu kaçak avlanmadan dolayı yaban keçilerini görmek mümkün değildi. Ama Heliksi sporu sayesinde yapılan Helikopter uçuşlarından dolayı artık avcılar kaçak av yapamıyor. İşte böyle olunca yaban keçileri artık Ayder merkeze kadar geliyor. Helikopter uçuşlarının yaban hayatına zarar vermediği de böylece ortaya çıktı” diye konuştu.