“Şüphesiz biz, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik.
Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”
İsa aleyhisselamdan yaklaşık 550 yıl sonra, insanlık ve insanlık değerleri bittim noktasındayken yani karanlığın en kesif olduğu bir anda varlığın yegâne sahibi yüce Allah, bir “Ramazan ayının Kadir gecesinde” bu kötü gidişata “dur” demişti.
Miladi 610 yılından kıyamete dek İslâm güneşi insanlığı aydınlatmaya yeniden başlamıştı.
İşte o tarihten itibaren Kadir gecesi ve içinde bulunduğu Ramazan ayı tüm insanlık için artık “kader gecesine” dönüşmüştür.
“En büyük mucize Kur’an tüm hayatı yeniden inşa edecektir.”
“Ey can çekişen insan!
Seni, eşi ve benzeri olmayan tek Allah’a kul olma özgürlüğünden mahrum bırakıp kula, eşyaya, batıl işlere, şans ve talih oklarına, putlara, atalar kültüne kul ve köle yapan, boynuna kölelik prangaları geçiren tüm engellerden kurtul!
(La ilahe-hiçbir ilah yok) de…
Ve ardından yaratılış hamuruna nakşedilen (illellah-sadece Allah var) hakikatine ulaş, imanla tanış, Rabbinle barış…
İradeni Allah’ın muradına ram kılarak kendi kaderini kendin tayin et!”
Çünkü “Her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık” Ve herkes Mahşer gününde “kendi hür iradesiyle tercih ettiği yaşam biçiminin sonucunu” okuyacaktır amel defterinden.
“O gece melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.
O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”
Hepimiz Kadir gecesinde yeryüzüne indirilen melekler ve Cebrail’in, “her bir iş ve her bir kişi için” indirdiği “rahmet, bereket, huzur, güven ve esenliğe, selama, ilahi müjdelere, ikramlara” yağmura hasret topraklar gibi muhtacız.
Tıpkı Hz. Eyyüb (as) gibi…
Eyyüb aleyhisselam (gölde veya nehirde) yıkanırken, gökten çekirge şeklinde altın yağmaya başladı. Eyyüb aleyhisselam giyinmeye bile fırsat bulmadan hemen altınları toplamaya koyuldu. Cenab-ı Hak:
“Ey Eyyüb! Ben seni bu gördüklerine dönüp bakmayacak kadar zengin kılmadım mı?” diye seslendi. Hz. Eyyüb’un cevabı şu oldu:
“Evvet, izzetine yemin ederim ki, beni çok zengin kıldın. Fakat ben senin lütfettiğin berekete doyamam.”
Sen indirmişsen bunun binlerce hikmeti vardır.
Sen “tanyeri ağarıncaya kadar bunca melekleri ve özellikle Cebrail aleyhisselamı bizim için indiriyorsan, onların getirdiklerine biz kayıtsız kalabilir miyiz?”
Efendimiz (sav) “Bu gecenin (Kadir gecesinin) hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” buyurmuşken, bu geceyi gafletle geçiren kimse kendisini hangi kör kuyuya atmıştır.
Bu mübarek Kadir gecesini “Müslümanca bir hayat için açılan yeni bir rahmet kapısı olarak görmeli” ve Rabbimizden gelen bu çağrıya tüm benliğimizle koşarak gitmeliyiz.
Buna çok çok ihtiyacımız var…
Mühim hatırlatma!
Ramazan ayı 30 gündür. Kadir gecesi 26. günü 27 sine bağlayan gecedir. Ülkemizde genel olarak hatimler, mukabeleler ve duaları kadir gecesinde yapılır ve sonlanır. Bunda Kur’an’ın bu gecede indirilmesinin elbette önemli payı vardır. Bu anlaşılabilir bir durumdur.
Fakat bizde Ramazan ayının Kadir gecesinde sonlanması gibi psikolojik bir durum meydana getirmiştir. Kur’anlar okundu, dualar yapıldı, büyük bir coşku ile gece ihya edildi ve iş bitti gibi bir durum.
Bu, İslam’a uygun olmayan yanlış bir tavırdır. Daha geriye 4 gün oruç, 3 teravih bulunmaktadır. Ve Ramazan tam bir aydır.
“Kadir gecesinde neler kazandığımız sonrası günlerde ortaya koyduğumuz duygu, düşünce ve davranışlarımızda gizlidir…”
Önümüzdeki (27 Nisan 2022) Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece idrak edeceğimiz Kadir gecesini tebrik ediyor, esenlik diliyorum.
(02 Mayıs 2022) Pazartesi günü idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı namazı
Rize/Pazar’da, (05.46) da kılınacaktır. Tebrik ediyorum…