Kafatası açılmadı, burundan girildi

Trabzon Numune Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirilerek, hipofiz tümörleri, kafatası açılmadan, burundan girilerek yapılan operasyonla alındı.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirilerek hipofiz tümörleri burundan girilerek bir operasyonla alındı. Kafatası açılmadan yapılan ameliyat sayesinde hasta, ileri derece görme kaybına karşı korunmuş oldu.

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde ikamet eden 3 çocuk annesi Reyhan Kara (40), bundan 20 gün önce baş ağrısı şikayeti ile Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurmasının ardından burada Beyin Cerrahisi Klinik Şefi Uzman Dr. Sedat Dalbayrak tarafından ameliyata alındı.

Burun kısmından girilmek suretiyle yapılan ameliyat sayesinde hastanın görme kaybının da önüne geçildi. Dr. Dalbayrak, bu tür vakaların özellikle 30-40 yaşlarında rastlandığını belirtti.

Reyhan Kara adlı hastanın ani görme kaybı geliştiği, hipofiz hastası olduğunu belirten Dr. Dalbayrak, şöyle konuştu: "Hipofiz adenomları, insan vücudunun tüm hormonal fonksiyonlarını düzenleyici nitelikte görev yapan hipofiz bezinin tümörleridir. Hipofiz bezi, türk semeri olarak isimlendirilen ve kafanın merkezinde yer alan kemik yuvası içine oturmuştur. Yaklaşık 1 cm çapındadır ve bir sap vasıtası ile beyin ile bağlantılıdır."

Bunların çoğunlukla iyi huylu tümör olduğunu anlatan Dalbayrak, şunları söyledi: "Adenomların hemen hemen yarısı hormon salgılayıcı hormonaktif tümörlerdir. Tümörler büyüyüp komşu dokulara yayılırlarsa komşu dokularda basıya neden olurlar. Genel olarak hipofiz tümörleri kafa içi tümörlerin yüzde 10'unu oluşturur daha çok 30 ve 40 yaşlarda rastlanırlar. Kadın ve erkeklerde rastlanma oranı aynıdır. Genellikle, ya bezin hormon salgılamasındaki bozulmaya bağlı endokrinolojik bir bozukluk sonucu ya da tümörün kendisinin hipofize komşu oluşumlar üzerine kitle etkisi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu ikinci olasılıkta tümör ancak belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra etraf oluşumlar üzerinde kitle etkisine neden olacaktır. En sık ortaya çıkan kitle etkisi bulgusu görme kaybıdır. Daha nadir olarak da tümör içine kanama ile aniden ortaya çıkarlar. Pitüiter apopleksi adı verilen bu durum genellikle baş ağrısı, görme kaybı ve şuur bozukluğu gibi ani başlangıçlı bir nörolojik kötüleşme tablosuyla ortaya çıkar."

Hastaya acil cerrahi müdahalede bulunduklarını kaydeden Dr. Dalbayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Hastamız bu tablo ile ani görme kaybı gelişmiş, hipofiz adenomu hastasıdır. Henüz tespit edilmemiş, büyüme hormonu salgılayan bir hipofiz adenomunun içine kanama sonucu acilen hastanemize başvurmuştur. Böyle bir durum acil cerrahi müdahale gerektirir. Hipofiz tümörlerinin cerrahisi, büyük oranda kafayı açmadan, burundan girilerek transsfenoidal yolla mikroskobik veya endoskopik olarak yapılmaktadır. Ancak, çok büyük ve beyin içine uzanımı fazla olan tümörlerde bazen kafa açılarak girmek gerekebilir. Hastamız burundan girilerek mikroskobik olarak ameliyat edilmiş ve başarılı bir şekilde tümörü çıkarılmıştır. İleri derecede olan görme kaybı, hemen ameliyat sonrası belirgin düzelmeye başlamıştır."

Trabzon Haberleri