Kanser açıklaması hepsini rahatsız etti!

RTEÜ'ye atamayla rektör olan Hüseyin Karaman'ın Tıp Fakültesi dekanlığına atadığı Ekrem Algün, kanser araştırmalarını bakın nasıl hafife aldı:

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman'ın kanser tedavisini bulduğunu açıklaması tüm dünyada yankı bulurken, en yakından çatlak sesler yükselmeye başladı!

Üniversitenin Trabzonlu rektörü Hüseyin Karaman'ın basına yansıyan, Prof. Dr. Halis Süleyman'a 'konuşma yasağı' getirmesi, tepki çekmişti.

Şimdi de kendisi atamayla gelen RTE Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman'ın Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına atadığı, Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi, Prof. Dr. Ekrem Algün'ün, "kanser ilacı abartılı" sözleri gündeme düştü.

İşte konuyla ilgili haber:   

(NOT: BU HABER TRABZON'DAN YAYIN YAPAN GÜNEBAKIŞ GAZETESİNDEN ALINMIŞTIR)

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Algün, Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman’ın, “Kanseri tedavi eden ilacı buldum” şeklindeki açıklamasını doğru bulmadığını belirtti. Türkiye’de büyük yankı uyandıran açıklamanın son derece yanlış olduğunu ifade eden Algün, “İfadeler doğru yaklaşım değildi” dedi.

Açıklamalar Abartılı ve Ortada İlaç Falan Yok

PROF. Dr. Süleyman’ın açıklamalarında açık ve net bir şekilde abartılar olduğunu kaydeden Algün, “Bir ilacın kanseri tedavi edip etmeyeceği en erken 4 yılda belli olur. Kaldı ki ortada bir ilaç da yok. Sadece devam eden bir araştırma sözkonusu. ‘Kanserin tedavisini buldum’ şeklindeki bir açıklama kelimelerin iyi seçilmemesinden kaynaklandı” dedi.

Henüz 1. Faz’da iken Açıklama Yapıldı

DEKAN Prof. Dr. Algün, Prof. Dr. Süleyman’ın Türkiye’ye Ahıska’dan geldiğini, bu anlamda Türkçe’ye tam hakim olamadığını ifade ederek, “Bir ilaca 5 faz sonrası dönüşme sözkonusu olabilir. Yani hayvan çalışmalarının da yapılması lazım. Sonra faz-3 dediğimiz gönüllülerde denenmesi lazım. Daha sonraki aşamaları da var. Toplam 5 fazdan oluşuyor” dedi.

RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Algün Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman’ın “Kanseri tedavi eden ilacı buldum” şeklindeki açıklamasını doğru bulmadığını belirtti. Türkiye’de büyük yankı uyandıran açıklamanın son derece yanlış olduğunu ifade eden Algün, “Kanser gibi hassas bir konuda bilimin gösterdiği yoldan ayrılmadan bu çalışmaların yapılması lazım. Açıklamada açık ve net bir şekilde görülen abartılar var. ‘Kanserin tedavisini buldum’ yönündeki ifadeler doğru bir yaklaşımı yansıtmıyor. Kanser gibi hassas bir konuda bilimin gösterdiği yolu takip etmek gerekiyor.  Bir ilacın kanseri tedavi edip etmeyeceği en erken 4 yılda belli olur. Kaldı ki ortada bir ilaç da yok. Sadece üniversitenin yaptığı bir araştırma söz konusu” dedi

ŞU ANDA HASTALARDA KULLANILABİLECEK BİR İLAÇ YOK

Üniversitenin bir araştırma projesi olduğunu ifade eden Algün, “Kanserin tedavisini buldum yönündeki bir açıklama kelimelerin iyi seçilmemesinden kaynaklanan bir sonuç. Bu arkadaşımız Türkiye’ye dışardan Ahıska’dan gelmiş biri. Türkçe’ye bu anlamda tam hakim değil. Burada sadece kanser tedavisinde kullanılabilecek bir çalışma söz konusu. Araştırmanın kanser tedavisinde kullanılabilecek bir ilacı ortaya çıkarması uzun vadeli 5 fazlı bir çalışmanın sonucunda netleşir. Bu faz aşamalarında pek çok etkene bağlı olarak çalışma yürütülür. Yan etkiler olabilir bunlar araştırılır. Bir ilacın ortaya çıkması için bu faz çalışmalarının tamamının yapılması gerekiyor. Dolayısıyla yapılan açıklama oldukça erken bir açıklama. Yanlış tabirler kullanılmış. Şu anda hastalara kullanılabilecek bir ilaç söz konusu değil.  Dünyanın her yerinde ilaçların geliştirilmesinin bilimsel yöntemleri var. Bunlara uyulması gerekiyor” dedi.

DÜNYADA BİLİMİN YOLLARI BELLİDİR

Şu anda bulunan şeyin bir ilaç olmadığının altını çizen Algün, “Yapılan araştırmalarda geçilen 5 faz sonrası bir ilaca dönüşme söz konusu olabilir. Yani hayvan çalışmalarının yapılması lazım. Sonra faz 3 dediğimiz ilacın gönüllülerde  denenmesi gerekiyor. Daha sonra insanlar üzerinde kullanılacaktır. Toplam 5 faz çalışma sonunda veriler incelenerek bu yapılabilir. Bu bağlamda ‘kanserin tedavisini buldum’ demek doğru ifade edilmiş bir beyan değil. Dünyada bilimin yolları bellidir ve bunlar takip edilir. Sonuç olarak bu çalışma faydalı olabilecekse bile bunu 4-5 yıldan önce öğrenemeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Rize Haberleri