Kanser değil sigara öldürüyor

Türkiye'deki kanser ölümlerinde erkeklerde ilk, kadınlarda ise 4'üncü sırada.

Erkeklerin yüzde 8’i kadınların da yüzde 6’sının yaşamlarının herhangi bir döneminde yakalanacağı akciğer kanserindeki ölüm oranı tıptaki tüm gelişmelere rağmen düşürülemiyor.
 
“Öldürücülüğünün yanı sıra pahalı olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda devletler bu tedaviyi karşılamayabilir” diyen Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, “çünkü sigara içimi insanların kendi tercihleridir ve sigara içilmemesi gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle yüzde 85-90 oranında hastalık önlenebilir” dedi.

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, Antalya’da düzenlenen 2. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu belirtti. Prof. Dr. Fadıl Akyol, en ölümcül kanser türünün de akciğer kanseri olduğuna dikkati çekti.

Akyol, erkeklerin yüzde 8’i, kadınların da yüzde 6’sının yaşamlarının herhangi bir döneminde akciğer kanserine yakalanacağına işaret etti. Akciğer kanserinin Türkiye’de erkeklerde en sık, kadınlarda da 5’inci sırada görülen kanser türü olduğunu belirten Akyol, tıptaki tüm gelişmelere karşın bu hastalıktan ölüm oranında düşüş sağlanamadığını ifade etti.

Akyol, “Türkiye’deki kanser ölümlerine baktığımızda akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40 ile birinci kadınlarda ise yüzde 8’le 4’üncü sıradadır” dedi.

TÜRKİYE’DE SİGARA KULLANIMI
Akciğer kanserinin yüzde 85-90 oranında tütün kullanma alışkanlığından kaynaklandığını belirten Akyol, ABD’de 1960’larda başlayan etkili propaganda ve yaptırımlar sayesinde sigara kullanımının azaldığını ve buna bağlı olarak hastalığın görülme sıklığının düştüğünü bildirdi.

Türkiye’de ise erkeklerin yarısının kadınların da yüzde 18’inin sigara kullandığını ifade eden Akyol, bu oranın erişkin olmayan erkeklerde yüzde 11, kızlarda ise yüzde 4 olmasına dikkati çekti.

Sağlık çalışanlarının yüzde 42’sinin de sigara içtiğini belirten Akyol, şunları kaydetti:
“Öncelikle ele alınması gereken bu oranların yüksekliğidir. Öldürücülüğünün yanı sıra pahalı olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda devletler bu tedaviyi karşılamayabilir. Çünkü sigara içimi insanların kendi tercihleridir ve sigara içilmemesi gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle yüzde 85-90 oranında hastalık önlenebilir.”

SAĞLIK Haberleri