1 Tütün kullanmayın
2 Sağlıklı beslenin
3 Egzersiz yapın
4 Ultraviyole ışınlardan korunun
5 Enfeksiyonlara dikkat edin
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKAK) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, tütün kullanılmaması, sağlıkla beslenilmesi, egzersiz yapılması, bazı kronik enfeksiyonlara yakalanmamaya dikkat edilmesi ve ultraviyole ışınlardan uzak durulması halinde "katil kanser" türlerinin yüzde 43'ünden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
4 Şubat'ın tüm dünyada Dünya Kanser Günü olarak anıldığını vurgulayan Kutluk, "Bu seneki Kanser Günü'nde 'Yarın için Bugün Hemen Harekete Geçin' sloganıyla çocuk, yetişkin herkesi kanserden korunmaya çağırıyoruz" dedi.
Hedef 10 milyon insan...
Dünyada her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, bu hızla giderse 2020'de her yıl kansere yakalan sayısının 16 milyon kişiye ulaşacağına dikkat çekti. Türkiye'de de yaklaşık olarak her yıl 150 bin kişide kanser vakası görüldüğünü ifade eden Kutluk, "Bu mesajları 4 Şubat'ta yazılı, görsel basın aracılığıyla, konferanslar, broşürler, afişlerle 10 milyon kişiye ulaştırmaya çalışacağız " diye konuştu.
TÜTÜNLE İLİŞKİLİ: Tüm kanserlerin yüzde 30'unun tütün kullanımı ile ilgili olduğunu anlatan Kutluk, "Başta akciğer kanseri olmak üzere, sindirim sistemi kanserleri, idrar torbası kanserleri, böbrek kanseri tütünle alakalı. Tütünü önlersek burada çok ciddi kazanımlar elde ederiz" diye konuştu.
BESLENMEYE DİKKAT EDİN: Kutluk, sağlıklı beslenmenin kanserden korunmada önemli olduğunu belirtti.
EGZERSİZ YAPIN: Sağlıklı beslenme ile egzersiz yaparak şişmanlıktan kaçınmanın mümkün olduğunu ifade eden Kutluk, "Şişmanlığın kalınbağırsak kanseri, meme kanseri ve rahim kanseri gibi bazı kanser türleriyle ilişkisi olduğu biliniyor" dedi.
ENFEKSİYONA DİKKAT: "Tüm dünyadaki kanserlerin yaklaşık yüzde 20'sinin nedeninin kronik enfeksiyonlar olduğunu söyleyen Kutluk, "Her yıl hepatit B hastalığından kaynaklanan çok sayıda kanser vakası görülüyor. Hepatit B aşısı yapıldığı zaman karaciğer kanserinden korunabiliyoruz. Aşıyla korunulabilecek 2. kanser rahim ağzı kanseri. Her yıl dünyada 500 bin kadın rahim ağzı kanserinden mustarip, bunların 270 bini ölüyor. Şimdi geliştirilen bir aşıyla rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün" dedi.