Karadeniz petrol ve gaz cenneti

TPAO ile Karadeniz'de “derin deniz” petrol araması konusunda ayrı anlaşma imzalayan Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobras'dan müjdeli haber.

TPAO ile Karadeniz'de “derin deniz” petrol araması konusunda ayrı anlaşma imzalayan Brezilya'nın milli petrol şirketi Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), Karadeniz'de çok zengin petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu tahmin ediyor.

Petrobras şirketi yetkililerinden aldığı bilgiyi göre, Karadeniz'deki petrol ve doğal gaz arama alanları en iyi perspektife sahip bulunuyor.

Petrobras şirketinin derin deniz taramalarında tecrübeye sahip olduğunu belirten yetkililer, bu tecrübe ve birikimlerini, Karadeniz'deki yüksek hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak için kullanacaklarını ifade ettiler.

Karadeniz'deki hidrokarbon potansiyeline inandıklarını belirten yetkililer, Petrobras şirketinin, diğer ülke ve bölgelerde, şimdiye kadar yaptıkları bütün aramalarda başarı elde ettiğinin altını çiziyorlar.

Petrobras yetkilileri, gelecek yıl petrol arama çalışmalarına başlayacakları Karadeniz için doğal gazın bulunduğu yerde petrolün de olabileceğine dikkat çekiyorlar.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ

Türkiye ile enerji konusunda uzun vadeli işbirliği ve yatırım yapmayı planladıklarını belirten Petrobas yetkilileri, bu çerçevede, Türkiye'nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığını kaldırma konusunda teknik destek vereceklerini de vurguluyorlar.

Petrobras yetkilileri, Türkiye'de, Karadeniz'deki arama ve üretim faaliyetleri konusunda yatırım yaptıklarını ve sismik araştırmalarını da önemli ölçüde tamamladıklarını, sadece Karadeniz ile sınırlı kalmayacaklarını ve Türkiye'de uzun vadeli daha değişik enerji yatırımlarına da girmeyi planladıklarını ifade ediyorlar.


DERİN DENİZ UZMANI PETROBRAS

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petrobras, mevcut anlaşmalar çerçevesinde, güçlü hidrokarbon potansiyeli bulunan Kırklareli ve Sinop arasındaki 3920, 3922 nolu arama sahalarında yüzde 50-yüzde 50 ortak durumundalar.

Karadeniz'in batısında yer alan Kırklareli blokunda (hidrokarbon arama sahası) ortalama su derinliği 1200 metre iken, doğusunda yer alan Sinop blokunda su derinliği 2 bin 200 metreyi buluyor.

Yüksek potansiyel barındıran ancak beraberinde büyük risk taşıyan Karadeniz'in Türkiye'ye ait bölümünde hala yeterince arama faaliyeti yapılmadığı belirtiliyor.

Petrobras, özellikle derin denizdeki petrol ve doğal gaz aramalarında, dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Brezilya'da, geçen yıl, her bir kuyu için yaklaşık 100 milyon dolar harcayan Petrobras, deniz altında 6 bin metreye kadar indiği 17 sondajda petrol bulamadı. Ancak bu sondajlardan elde ettiği verilerle 18. sondajı gerçekleştiren şirket, 6 bin metre derinlikte, yüksek kalitede petrol ve doğalgaz rezervlerine ulaştı.

Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık sondaj çalışmasının ardından bulunan yataklarda yaklaşık 5 ile 8 milyar varillik petrol bulunması, Brezilya'nın dünyanın sayılı petrol üreticisi ülkeler arasına girmesinin yolunu açtı.

Petrobras, 1953'de Brezilya'nın milli petrol kurumu ve birkaç özel petrol girişimcisinin ortaklığıyla kuruldu. 1970'lerin ortalarında derin deniz petrol arama çalışmalarında dünya liderliği noktasına ulaşan firma, yıllık üretiminin dörtte üçünü ülke dışında gerçekleştiriyor. Petrobras, 17 ülkede faaliyet gösteriyor.

YURT VE DÜNYA Haberleri