Normalde küçük kanserli dokuların 2 santimetresine kadarı belirlenirken, yeni alınan cihazla 2 milimetreye kadarı tespit edilebilecek ve Karadenizli hasta Ankara'ya gitmek zorunda kalmayacak.
Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Başhekim Opr. Dr. Ferhat Günaydın'ın girişmeleri sonucu, kanser hastalığının yaygın olduğu Karadeniz Bölgesi'ne PET-CT cihazı kazandırıldı.
Kanser teşhis ve taramada kullanılan söz konusu cihaz, Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'nde oluşturulan Kanser Tarama Merkezi'nde hizmete girdi.
Başhekim Opr. Dr. Ferhat Günaydın, Artvin'den Zonguldak'a kadar olan illerde bulunan sağlık kuruluşlarında bu cihazın bulunmadığını belirterek, verdikleri hizmetten dolayı artık hastaların Ankara ve İstanbul illerine gitmek zorunda kalmayacağını söyledi.
Başhekim Günaydın, "Hastanemiz, Karadeniz Bölgesi'nde kanserli hastaların erken teşhisi, tedavilerini yönlendirilmesi ve planlanması çok büyük bir önemi sahip olan PET-CT cihazına kavuşmuştur. Bunun alınmasıyla insanlarımızın kanserinin daha erken teşhis edilmesi, tedavi edilme safhasının belirlenmesi için çok büyük bir ihtiyacı giderecektir. Bu cihazın özelliği, normalde küçük kanserli dokuların 2 santimetresine kadarı tespit edilirken, bu yeni alınan cihazla kanserli bölüm 2 milimetreye kadar tespit edilebilecektir. Bu kanser tedavisinin de ve teşhisinde çok önemli bir artı değerdir. Bu şekilde bölge olarak bir ihtiyacımızı da gidermiş olduk. Daha önce bu tür hastalar bu tetkik yapılması için Karadeniz'deki bütün hastalar Ankara ve İstanbul'a gidiyorlardı. Mevcut Ankara'da ve Türkiye'de olan cihazların göz önüne alırsak bizim şu an satın aldığımız cihaz kurulu olan cihazların yüzde 80'inden daha fazla tekniğe sahip bir cihaz. Bu teknikte bir cihaz Türkiye Ankara, İstanbul ve İzmir illeri göz önüne alındığında 8-10 tane olabilir. Gerçekten Karadeniz için büyük bir ihtiyaçtı. Hastanemiz bünyesindeki Onkoloji Ünitesi'ni de bu şekilde güçlendirmiş olduk. Bu tür onkolojik hastalara maruz kalan vatandaşlarımıza en üst seviyede hizmet sunma imkanına kavuştuk. 'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' sloganı vardı. Şimdi de bu sloganın gerçek olduğunu alınan cihazla tespit edeceğiz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Kanser Araştırma ve Kanserle Mücadele Daire Başkanlığı görevlileri ile toplantı yaptıklarını hatırlatan Başhekim Opr.Dr. Ferhat Günaydın, Samsun'un, İzmir ile birlikte Türkiye'de en fazla akciğer kanserinin olduğu illerin başını çektiğini ifade ederek, "Samsun'un Akciğer kanseri ile birinci sırada yer almasının muhtemel sebepleri tütün ekimi ve sigara kullanımının yüksek olduğundan dolayı olduğu kanaatindeyiz .Özellikle de akciğer kanserinde bu cihazların çok erken dönemde teşhis etme imkanları vardır. Bunu devletimiz adına vatandaşımızın hizmetine sunmaktan mutluyuz. İnşallah daha ileri tetkik ve tedavi imkanları ile teşhis imkanlarını vatandaşlarımıza sunacağız" diye konuştu.
Kanser Tarama Merkezi Sorumlusu Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Selahattin Albayrak ise PET-CT cihazının önemine değindi. Dr. Albayrak, şunları söyledi: Kanser Tarama Merkezi'nde enjeksiyon odası, radyoaktif madde hazırlama odası ve çekim odası bulunuyor. Gelen hastalar kanser tanımı olan hastalar. Bu hastaların tedaviye cevapları, baştaki teşhisleri, tedaviden ne kadar yararlandıkları, fayda görüp görmedikleri ve başka tedavi metotları ile incelemeler değerlendirilecek. Bazı kanserli hastaların yıllık kontrolleri gerekiyor. Tomografi ve MR çekimlerine gerek kalmadan tüm vücut tepeden aşağı taranarak hastalık teşhis ediliyor. Radyoaktif madde İstanbul'dan uçakla havaalanına her sabah gelecek. Aracı firma onları her gün bize getirecek. Bizde saat 12.00'ye kadar kullanacağız."