ERSEN KÜÇÜK
Lezzetinin yanı sıra çok sayıda faydası ile dikkat çeken karpuz, Türk insanının en çok tükettiği yaz meyvelerinin başında yer alıyor.
Yaz diyetlerinin de en önemli besini olan karpuzun, az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor.
Latince ismi 'Citrullus Vulgaris' olan karpuzun anayurdu Afrika'nın tropikal bölgeleri olarak biliniyor. Buradan ticari gemilerle Akdeniz ülkelerine yayılan karpuzun dünyada yaklaşık 500 çeşidi bulunuyor.
Kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine, rengine ve ağırlığına göre farklılık gösteren karpuz, ülkemizde mayıs ve eylül ayları arasında, özellikle temmuz ortasından ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunuyor ve tüketiliyor.
Lezzeti, serinletici özelliği nedeniyle yazın bol bol tüketilen karpuz, özellikleri nedeniyle çok yararlı bir meyve. Özellikle fazla tok değilken karpuz tüketmek, meyvenin özelliklerinden daha çok yararlanılmasına neden oluyor.
Karpuz; protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten de içeren karpuz, içerdiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynayan karpuzun çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmede ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmede etkili.
Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde tercih ediliyor. Su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından zengin olan karpuzun vücudu temizleyici özelliği de bulunuyor. Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor.
B ve C vitamini de içeren karpuz, az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuzun besin değeri, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı. Mümkün olduğunca kırmızı bölümün altındaki beyazımsı kısmı tüketmek gerekiyor.