Kasım Kutlu, projeleriyle geldi

Rize'de en çok onun adaylığı konuşuldu. Genel Müdürlük koltuğundan siyasete uzanan süreçte Kasım Kutlu'yla ilgili önemli ayrıntılar:

Bugüne kadar teknolojik açıdan ülke ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunmuş birçok projeyi ve ilkeleri ekibimizle birlikte hayata geçirdik. İşimizin gereği teknolojik açıdan olsun, pazar açısından olsun dünyayı çok iyi takip etmek zorundaydık. Bu vesileyle gittiğimiz ülkelerde edindiğim tecrübeleri ülkemde ve Rize’mde hayata geçirebilmek için aday oldum.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSBAK AŞ genel müdürlüğü görevinden istifa ederek 22 temmuz 2007 erken genel seçimleri için AK Parti’den Rize milletvekili aday adayı olan Kasım KUTLU mülakata böyle başlıyor.
Kutlu, henüz aday adaylığı sürecinde olmasına rağmen hazırlamış olduğu dosya ve çalışmalarla Rize’ye geldi.
 
Aday adaylığı belki de en çok konuşulan isim oldu Rize’de.
Pazar53 Kasım Kutlu’nun Ak Parti’den Rize Milletvekili aday adayı olacağını yazdığında gündem bir anda bu yöne kaydı.
Kasım Kutlu son kararını verip Rize’ye geldiğinde ise elinde önemli dosyalar vardı.
Pazar53 olarak Kasım Kutlu’nun çalışmaları ve düşünceleriyle ilgili kısa bir mülakat yaptık.
İşte o söyleşi:
Sayın Kutlu, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1957 yılında Rize’de doğdum. Liseyi İstanbul Kabataş Lisesi’nde, Yüksek Öğrenimimi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde tamamladım. İki yıl mühendis olarak özel sektörde çalıştıktan sonra sırasıyla SARIYER BELEDİYESİ, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İSBAK A.Ş.’de şef ve müdürlük görevlerinde bulundum. 1989 yılında GÜNEYSU Belediye Başkan Adayı oldum. ÇAYKUR’DA üç yıl teknik kısım müdürlüğü yaptıktan sonra KÂĞITHANE BELEDİYESİ’NDE Makine İkmal ve Bakım Müdürlüğü görevlerinde bulundum.

1994 yılları Türkiye için çok önemli yıllardı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle birlikte kendisi tarafından belediye’de göreve çağırıldım ve 5 yıl süre ile Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSBAK A.Ş.’de Genel Müdürlük yaptım.
1999 Genel Seçimlerinde Rize’de 2inci sıra Milletvekili adayı oldum.
AK PARTİ’NİN kuruluş çalışmalarında bulundum. 28 Mart yerel seçimlerinde AK PARTİ’DEN KÂĞITHANE BELEDİYE Başkan Aday Adayı oldum. 2004 yılında yeniden İSBAK A.Ş. şirketinin Genel Müdürlüğü’ne atandım. Üç yıllık süre zarfında şirketimizin iş ve üretimini artırarak, sadece Türkiye değil Yunanistan dâhil bir çok yabancı ülkeye teknoloji ihraç eder hale getirdik. Bununla birlikte mesleki sosyal ve siyası çalışmaların da aktif olarak içinde yer aldım ve halen de devam etmekteyim.
Kamuoyu Kasım Kutlu'yu birçok ulusal ve uluslararası projelerde ilkleri başaran kişi olarak tanıyor. Milletvekilliği adaylığınız nasıl şekillendi?
Bugüne kadar teknolojik açıdan ülke ekonomisinin kalkınmasında katkıda bulunmuş birçok projeyi ve ilkeleri ekibimle birlikte hayata geçirdik. İşimizin gereği teknolojik açıdan olsun, pazar açısından olsun dünyayı çok iyi takip etmek zorundaydık. Bu vesileyle gittiğimiz ülkelerde edindiğim tecrübeleri Ülkemde ve Rize’mde hayata geçirebilmek için aday oldum.
Uzun yıllardır birlikte siyaset yaptığımız Sayın Başbakanımızın bölgemizle ilgili yaptığı ve yarında yapılması gerekli projelere katkıda bulunabileceğime inandığım için aday oldum.

Evet biraz da çalışma planınızı konuşalım. Belli başlı projeleriniz nelerdir?
Çalışmalarımı “2020 Rize Vizyonu” adı altında toplayarak açıklamak istiyorum. Bölgemizin en önemli sorunu işsizliktir. İşsizlik bugün Türkiye’nin de en önemli sorunları arasındadır. Ancak bu mesele bölgesel bazda ele alınmalı ve Rize’ye yönelik özel yatırımlar planlanmalıdır. Rize’mizin tarım politikası yeniden değerlendirilip doğal zenginlikleri harekete geçirilmeli, insan gücünün eğitimine yönelik projelere acilen başlanmalıdır.
Organik Tarıma Acilen Geçilecek
Çayda tohumla yapılmış üretim yabanileşmeyi getirmiştir. Verimli bitki ömrü de yakın gelecekte tükenmektedir. Çok hızlı çelik çay dönüşümü yapılmalı, 4 Yıllık bir süreçte kimyasal gübre verilmemeli teşvik destekle diğer gübreler kullanılmalı, fabrikalar Avrupa standartlarına göre mutlaka yenilenmeli, her fabrika bir kar merkezi haline getirilmeli, Çay-Kur bir holding olarak paketleme pazarlama yapmalı ve çay borsasını yönetmelidir. Bu suretle özel sektör üreticileri ve özel sektöre çay veren müstahsillerde Çay-Kur baskısı altında ezilmemelidir. Bu sayede özel sektör borsa güvencesine alınmış olacak çay piyasası düzenleme kurulu acilen kurulmalıdır.
Organik tarım kapsamında kivi likapa gibi tropikal ürünler yaygınlaştırılmalı teşvik edilmeli bunlardan fonksiyonel gıdalar üretilerek pazarlanmalıdır.

Singapur Modeli
Rize –Batum Arası Serbest Bölge İlan Edilmeli
Singapur’u dünya devi yapan model budur. Burası serbest bölge ilan edildiği takdirde yüz binlerce insanımız Büyükşehirlere göç etmek zorunda kalmayacak bu durum hem devlet ekonomisine bir katkı sağlayacağı gibi hem de bölgesel kalkınmayı hızlandıracaktır. Çünkü göçle beraber Büyükşehirlere yığılan insanlar devletin çok büyük altyapı harcamaları yapmasına neden olmuş bu da ülkemizin bugünkü ekonomik problemini tetiklemiştir.

Bölgesel kalkınma ülkeler için en iyi modeldir. Çünkü burada devletin altyapı giderleri daha azdır. Bu bölge serbest bölge ilan edildiği taktirde birçok insana iş sağlayacaktır. Bölgemizde limancılık, taşımacılık, bankacılık, finans sektörü, ambalaj sektörü gelişecek; Rize bir sanayi bölgesi haline gelecektir.
Sağlık ve Kongre Turizmi Bölge için Önemli Bir Gelecektir.
Bunun için bölgemizin iklimi ve ulaşımı çok elverişlidir. Kongre turizmi ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Rize mutlaka buradan pay almalıdır. Gerekli kongre merkezleri ve oteller; sahildeki çay fabrikaları nakledilerek yerlerine yapılmalıdır.
Sağlık turizmine gelince özellikle Batı’dan; kaplıca tedavilerini sigorta alanı içine almış ülkemize bu vesileyle binlerce insan tedavi için gelebilecektir. Rize’mizde Hemşin ve İkizdere deki kaplıcalar çok önemli sağlık turizmi merkezleri olabilecek kapasitededir. Kamu veya özel sektör aracılığıyla konaklama yerleri acilen yapılabilir.
Deniz Ve Su Paraya Dönüştürülmeli
Kıyı şeridinde kültür balıkçılığı yine serbest bölge kapsama alanı içine alınarak yapılmalı, deniz ulaşımı ile tatlı su kaynaklarımız dünya piyasalarına pazarlanmalıdır.
Rize’mizin özellikle yüksek bölgelerindeki dünyanın birçok yerinde bulunmayan bitki türleri hem ilaç sanayinde hem de tedavide çok önemli hammadde kaynağıdır. Çok acilen bunlar güvence altına alınmalıdır.
Yöresel Mimari Yapı Teşvik Edilmeli Rize’deki Kentsel Dönüşüm Projeleri hızlandırılmalıdır. Bunlara paralel olarak eğitimde, sağlıkta ve güvenlikte Avrupa standartlarını yakalayacak alt yapılar hızlandırılmalıdır.
Açıklayıcı bir mülakat oldu. Söyleşimizi tamamlarken ilave edeceğiniz başka hususlar var mı?
Bu konuştuğumuz ana problemler çözüm yolları bulmak için yapılması gerekli kanuni ve diğer düzenlemeler, seçilmemiz halinde yapmamız gerekli acil eylem planlarıdır.
Ayrıca video konferans yolu ile ayın belirli günlerinde teşkilatın üzerinden vatandaşlarla görüşmeler yapılarak inşallah halkın ve teşkilatımızın hizmetinde bir milletvekili olacağım.
Seçimlerin ülkemize ve Rize’mize hayırlı hizmet getirmeye vesile olacağı dileğiyle saygı ve sevgiler sunarım.

Rize Haberleri