KAYMAKAMIN SES GETİREN PROJESİ

Rize’nin Güneysu ilçesi kaymakamı 20 bin lira sermaye ile 20 kişiye ekmek kapısı açtı. Rize ve diğer illerden alınan siparişler yetişmiyor.

Rize’nin Güneysu İlçesi Kaymakamı Gökmen Çiçek yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiriyor.

İki yıla yakın Güneysu İlçesinde Kaymakamlık yapan, Gökmen Çiçek girişimci kişiliği ile yaptığı çalışmalara adeta işadamlığına soyundu.

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde hazırladığı Bakır süs sanatı ve hediyelik kutu çalışmasında, full time olarak değil, part time olarak 20 kişiyi istihdam ederken gelen siparişleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Güneysu’da yaptıkları Bakır sanatı süslemesi ve tahta kutu imalatının bildikleri kadarıyla bölgede tek olduğunu söyleyen Kaymakam Gökmen Çiçek yaptığı açıklamada, “Çalışmalarımızda bir önceki Valimiz Sayın Hacımüftüoğlu’un teşvik ve destekleri şimdi ki Valimiz Sayın Nurullah Çakır’ın devam eden önemli destek ve fikirleriyle her geçen gün yeni ürün ve taleplerle büyümekteyiz. Karadeniz kadının çalışkanlığı, hüneri ve başladığı işi yapmadaki cesareti bir araya gelince yapılan her işte başarı kaçınılmaz oluyor. Güneysu Bakır İşlemeciliği projesi de böyle bir başarı öyküsünü içerisinde barındırıyor. Daha önce Kaymakamlık yaptığım Erzincan’ın Kemah İlçesinde buna benzer proje yapmıştım. Aynı projeyi Güneysu’da uyguluyoruz. İlk etapta usta öğreticileri Erzincan’dan getirdik ve kısa sürede bizim kursiyerler işi öğrendi. Güneysu’da hünerli 20 bayan bir yıldır devam ettirdikleri bakır işlemeciliği projesini gayet başarılı bir şekilde yürüterek bütçelerine de ekonomik katkıda sağlıyorlar. İş hacmimiz gerçekten çok arttı. Gelen siparişlere yetişemiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinden hediyelik ürün yapmak için sipariş alıyoruz. Çalışan bayanlarımız hakikaten canla başla emek sarf ederek çok kaliteli işler üretiyor. Aldıkları siparişlerle ev ekonomilerine çok ciddi katkı sağlamanın yanında, zamanlarını değerlendirme ve el sanatı öğrenmede de örnek bir başarı elde ettiler.” dedi.



HEDİYELİK EŞYADAN GÜNLÜK HAYATA
“Mevcut Bakır İşlemeciliği daha çok hediyelik eşya olarak kullanılıyordu.”
diyen kaymakam Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek çevrenin ilgi ve ihtiyaçları gerekse projenin daha da büyümesiyle yapılan bakır işleme ürünlerinin günlük hayatta da kullanılabilir olması için nikel ile kaplama yoluna gittik. Şimdi daha kullanılır olması bakımından bazı ürünlerimiz nikel ile kaplanarak hem gösterişli daha sağlam hale getiriliyor. Projenin büyümesi, nikel kaplama sisteminin kurulması, el emeği ürünlerin güzelliklerine yakışır bir şekilde ahşap veya kadife kutuyla beraber sunumlarının yapılması gereğini doğurdu.  Bu amaçla yine projeyle bağlantılı olarak, Güneysu Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Ahşap ve Kadife Kutu Tasarım Kursu açıldı. Burada kursiyerler eğitimlerini alıyor ve her ürüne özgü kutular tasarlanarak yapılıyor. Bir yıla yakındır devam eden projemizde çok önemli mesafeler kaydettik. İŞKUR desteği ile filizlenen projemiz, daha sonra DOKA'nın da desteği ile makineleşti. Geçen zaman zarfında bakır işlemeciliği sanatını öğrenen kursiyerler artık ayaklarının üzerinde durmaya, siparişler almaya ve ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladı. Gördük ki küçük adımlarla başlayan projemiz yavaş yavaş büyüdü ve Güneysulu hünerli hanımlar aldıkları siparişlerle sadece ilimize değil, tüm Türkiye'ye ürün vermeye başladılar. Güneysu Bakır işlemeciliği böylece birbirini tamamlar iki ayrı proje ile çok daha anlamlı ve güçlü hale gelmiş oldu.”
HABER: İSMET KÖSOĞLU/BAYRAM ALİ KAVALCI


 

Rize Haberleri