Uçağın düştüğü Türbetepe'de incelemeler yapan 6 kişilik ekip, güvenli iniş sağlayan VOR cihazının kullanılmadığını da tespit etti. Pilot, kule ile irtibata geçtikten sonra VOR cihazını dikkate almamış. Yardımsız, görerek inmeye çalışması kazayı tetiklemiş.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile 6 uzmandan oluşan kaza-kırım heyeti, Isparta'daki araştırmalarını sürdürüyor. Değerlendirme raporu yarın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunulacak. İlk bulgular, olayı aydınlatacak nitelikte. Heyetin yaptığı değerlendirme, "Uçakta neden kimse canlı kurtulmadı?" sorusuna da cevap veriyor. Buna göre ölümlere çarpma değil, ani basınç değişikliği sebep oldu. Kaza sırasında önce uçağın kuyruğu dağa çarptı. Bunun etkisiyle gövde bölündü. Ortaya çıkan ani hava değişimi ve basınç, yolcuların vefatına yol açtı. Cesetleri inceleyen bir yetkili, "Yolcuların bazılarında sıyrık bile yoktu." bilgisini verdi.
Türkiye'nin en önemli nükleer fizikçilerinin de uçakta yer alması nedeniyle gündeme gelen sabotaj iddiası ise gerçek dışı bulundu. Heyete göre, uçağa yönelik sabotaj ihtimali sıfır. Uzmanlar, cep telefonlarının kazaya neden olduğu yönündeki iddiayı da araştırdı. Bölgede yapılan incelemelerde yolculara ait açık cep telefonu tespit edilemedi.
5 kişilik ekibiyle çalışmalara katılan Isparta Sivil Savunma İl Müdürü Sedat Gazozcu, kendisinin ilk etapta olay mahallinin dışında olmasına karşın daha sonra içeriye girdiği bilgisini verdi. Gazozcu, "Ben telefon sesi duymadım. Ekibimden de duyan olsaydı mutlaka bana söylerlerdi. Bu tip durumları raporlara yazarız çünkü." diye konuştu.
Uçağın bakım ve onarımıyla ilgili bir problem olmadığını belirten Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Atlasjet'in filosunda bulunan MD tipi uçakların bakım süresi 30 Ocak 2008'de sona eriyor." dedi. Heyet, pilotun Eğirdir Gölü'nü pist zannederek yanlış istikamete yöneldiği konusundaki kuşkuları da gerçekçi bulmadı. Ay ışığının yansıdığı gölle, özel olarak aydınlatılan pisti birbirine karıştırmanın söz konusu olamayacağı belirtildi.
Kaptan pilot işten ayrılacakmış
İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen World Focus Havayolları'na ait uçağın kaptan pilotu Serhat Özdemir'in, düşük ücret nedeniyle geçen ay şirketten ayrılmayı düşündüğü ortaya çıktı. World Focus Havayolları'nda çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir pilot, Serhat Özdemir'in düşük ücretten duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getirdiğini ve şirketten ayrılmayı planladığını söyledi. Ancak aynı sıkıntıyı yaşayan iki pilotun ise daha yüksek ücretlerle diğer havayollarına geçtiğini anlatan World Focus çalışanı, şirketle ilgili herhangi bir sorun yaşamayan Özdemir'in ise istifa etmekten vazgeçtiğini söyledi.
Uçağın iniş cihazları devre dışı bırakılmış
Kazanın yaşandığı Türbetepe'de incelemelerde bulunan kaza kırım heyeti, ilginç bir tespitte bulundu. Buna göre, uçak 1,5 metre daha yüksekten uçsaydı facia yaşanmayacak, tepeyi aşan uçak normal inişini tamamlayacaktı. Ancak, yardımcı cihazları devre dışı bırakan pilot, hiç beklemediği çetin coğrafî şartlarla karşı karşıya kaldı ve dağa çakıldı. ZAMAN