Kırmızı acı biber, kanserin hakkından geliyor

Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kırmızı acı biberin, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi.

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kırmızı acı biber, ağzımızı olduğu gibi hastalıkları da yakıp kavuruyor! En büyük özelliği ise kanserli hücreleri yok etmesi. Kırmızı biber ismini Yunanca'da 'ısırıyorum' anlamına gelen 'kapto' kelimesinden alıyor. Anavatanının Meksika olduğu sanılıyor.

DÜNYADA KABUL GÖRDÜ

Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 'capsaicin' maddesinin, hücrelerde enerji üretmekten sorumlu mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi. Araştırmaya göre, 'capsaicin'deki vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak hücre ölümünü tetikleyebiliyor. Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'ndeki çalışmalarda 'capsaicin'in, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, kanserli hücrelerin parçalanarak yok olduğu belirtildi. Avustralya'daki Tasmanya Üniversitesi'nin araştırmasına göre kırmızı acı biber, uykusuzluğa iyi geliyor. Bu harika sebze, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyor.

AĞRILARI DİNDİRİYOR

Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Bu bölgede isot olarak isimlendirilen kırmızı acı biber birçok araştırmaya konu olmuştur. Kırmızı bibere acısını veren 'capsaicin' adlı bir bileşiktir. Kırmızı biber ağrı kesici olarak da kullanılıyor. Kırmızı biber bu özelliğiyle zona ve arterit ağrılarını dindirmede kullanılabilir. Sürekli olarak tüketilmesi durumunda, beynin endorfin salgılamasını sağlayabilir ve endorfinin morfine benzer ağrı kesici etkisi görülebilir. Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kırmızı biber, vücudun günlük ihtiyacı olan beta-karotenin tamamı ve C vitamininin 2 katını içeriyor. Yapılan deneysel çalışmalarda kırmızıbiberin kolesterolü düşürücü etkisi görülmüştür.

MİDESİ SAĞLAM OLAN YİYEBİLİR

Antioksidanlar bakımından çok zengin ve kanseri önleyen likopen maddesi ihtiva eden kırmızı acı biberi herkes yiyemez. Acı biberin ülsere iyi geldiği yanlış ve yaygın bir inanıştır. Acı biber midesi sağlam olanlar için faydalı olabilir. Ancak ülser, gastrit gibi rahatsızlık bulunanlara acı biber iyi gelmemektedir. Ayrıca hemoroidi olanlar da acı biberden uzak durmalıdır.

YAĞLARI ERİTİYOR

Acı biber açlık hissini bastırıp tokluk hissi yaratır. Capsaicin maddesi mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ödem söktürücü özelliği de olan acı biber yağ yakımına yardımcı olur.

HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

Acı biber, bronşiti önlemeye yardımcı oluyor.
Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletip, ağrıyı kontrol altına alıyor.
Kolesterolü ve trigliseriti düşürmeye, kötü huylu kolesterolü azaltmaya yardımcı oluyor.
Dolaşımı hızlandırıyor.
Kalp krizi ya da felce karşı koruyor.
Yaşlanmayı önlüyor.
Kan şekerini dengeliyor.
Eklem iltihabı ağrılarına iyi geliyor.

SAĞLIK Haberleri