klimaların alım, kullanım ve bakım evreleri

Sıcak günlerin vazgeçilmezi olan klimaların alım, kullanım ve bakım evreleri hakkında bilginiz var mı?

Makine Mühendisi Güngör Kaya, sıcak günlerin vazgeçilmezi olan klimaların alım, kullanım ve bakım evreleri hakkında uyarılarda bulundu.

Kaya, konutlardan araçlara, okullardan işyerlerine kadar kapalı her ortamda kullanılan klimaların bilinçli kullanılmasını en önemlisi satın alırken de bilinçli davranılması gerektiğini belirti. Çöl sıcaklarında rahat bir nefes alabilmek için klima bayilerinin kapısını aşındıran vatandaşlarımızın klima tercihlerini yaparken çok dikkatli olması gerektiğini anlatan Kaya, "Sadece ‘Bir klima cihazım olsun’ mantığı ile hareket etmemeli, kalitesi kanıtlanmış ürünleri tercih etmelidirler” dedi.

UZMANINDAN DESTEK ŞART
Makine Mühendisi Güngör Kaya, klimalarının satın alınma evresi hakkında da bilgi verdiği açıklamasında önemli detaylara değindi. Klimayı satan firmanın tüketici memnuniyetini ilke edinmiş olması gerektiğini belirten Kaya, şunları söyledi: "Tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir. Uygun kapasite seçimi verimli klima kullanımı için çok önemli. Daha büyük kapasiteli bir klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmez. Klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Klimanın verimliliği göz önünde bulundurulmalı, on-off çalışan klimalar yerine çok daha tasarruflu inverter tip klimalar tercih edilmelidir. Az enerjiyle yüksek verim sağlayan A sınıfı klimalar tercih edilmelidir. Isıtma klima ile yapılacaksa istenen dış ortam şartlarında ısıtma yapabilen heat-pump model tercih edilmelidir. Klimanızın ses seviyesine de dikkat edilmelidir, düşük ses seviyeli cihaz seçilmelidir. Klimanızın kumandasının kolay kullanılabilir olması da önemlidir."

TASARRUFLU KLİMA KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER
Klimaların doğru kullanımı ve klima bakımı hakkında da bilgi veren Makine Mühendisi Güngör Kaya, şu önerilerde bulundu: “Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle Türkiye koşullarında 24-26 derecelerdedir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 10 artıracaktır. Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın. Filtreleri kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve yetkili servisler tarafından periyodik bakım yapılması klimanızın ömrünü artıracaktır. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya ile kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır, mümkünse binanın daha gölgeli tarafına takılmalıdır. Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın. Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Klimanızı amacı dışında, örneğin kurutma, yiyecek, ısıtma ve soğutma için kullanmayınız.”
 

SAĞLIK Haberleri